A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Новини

Дата: від до Скинути

ЩО МИ МОЖЕМО ЗРОБИТИ ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ПРИРОДИ ВЖЕ       СЬОГОДНІ?

ЩО МИ МОЖЕМО ЗРОБИТИ ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ПРИРОДИ ВЖЕ       СЬОГОДНІ?

 Традиційно Україна, як і увесь світ, в червні відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу.  Охорона навколишнього природного середовища – це нова форма у взаємодії людини й природи, породжена в сучасних умовах. Вона являє собою систему державних і суспільних заходів (технологічних, економічних, адміністративно-правових, просвітницьких, міжнародних), спрямованих на гармонійну взаємодію суспільства й природи, збереження й відтворення природних ресурсів і чинних екологічних співтовариств в ім'я майбутніх поколінь. Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряді найважливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації й, зокрема, нашої країни.  Відзначення Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища допомагає привернути увагу суспільства до проблем довкілля й підкреслює гостру необхідність у зміні відношення людини до раціонального використання та відтворення природних ресурсів.  Природа - це безпосереднє середовище проживання людини, тож дуже важливо дбайливо до неї ставитися, аби зберегти для наступних поколінь. Завдання охорони навколишнього природного середовища наразі стоїть перед усім людством.  Все частіше ми скаржимось на погане повітря, неякісну воду, бруд на дорогах, погіршення здоров'я, неякісні продукти, вирубку лісів... І якщо ми будемо продовжувати лише пасивно спостерігати, то подальше погіршення стану довкілля неминуче.  Кожен з нас може змінити свій спосіб життя, щоб допомогти природі. Почати можна з малого, поступово переходячи до більш серйозних кроків, і ви внесете свій внесок у спільну справу – захист навколишнього середовища. Зверніть увагу на свій будинок і повсякденні звички. Поділіться своїми знаннями з оточуючими. Ми можемо жити в злагоді з природою й повинні захистити нашу планету - наш спільний дім. Практичні поради на кожен день як бути дружнім до довкілля: Використовуйте енергозберігаючі лампи. Вони споживають в 3-5 разів менше електроенергії, ніж лампи розжарювання. Вимикайте на ніч комп'ютер, телевізори. Комп'ютери та деякі інші прилади (телевізори, hi-fi системи) споживають енергію навіть в сплячому режимі, тому вимикайте прилади повністю, коли вони не використовуються (виймайте вилку з розетки). Сортуйте сміття. Окремо зібрані відходи - це не сміття, це вторинна сировина. Ходіть за покупками з еко-торбами. Намагайтеся не брати пропоновані пластикові пакети в магазині, заведіть свою торбу з екологічних матеріалів і носіть її з собою. Не використовуйте одноразове. Намагайтеся не купувати продукцію одноразового використання: посуд, серветки, станки для гоління, ручки, замість цього віддайте перевагу відповідним багаторазовим речам. Позбавтеся від неекономічної техніки. При покупці звертайте увагу на економічність техніки (маркування А, А+, Energy Star), таким чином можна зменшити свій рахунок за електроенергію на 30%. Приймайте душ замість ванни. Скоротіть час перебування в душі, зменшіть натиск, придбайте спеціальну економічну насадку з функцією повітряного душу (насичує потік води повітрям). Ремонтуйте протікаючі крани. Встановіть водолічильник. Встановивши квартирний водолічильник, ви заощадите на комунальних послугах і в той же час допоможете природі. Правильно обирайте побутову хімію. Перед покупкою миючих засобів обов'язково зверніть увагу на їх склад, зазначений на упаковці та уважно прочитайте інструкцію. Здавайте макулатуру. Для виготовлення 60 кг паперу зрубують дерево. Коли ми бачимо величезні ділянки вирубок, нам жаль ліс, і в той же час ми викидаємо газети у відро для сміття. Обирайте корисне для себе та природи. Обирайте екологічно безпечні продукти, вирощені без застосування добрив і пестицидів. Даруйте не потрібні речі. Віддавайте їх іншим людям, таким чином Ви даєте друге життя речам, які будуть приносити користь. Частіше ходіть пішки. Піші прогулянки не завдають шкоди природі і приносять користь Вашому здоров'ю.  Цей День дає можливість кожному з нас взяти на себе відповідальність за турботу про нашу планету й активно сприяти змінам.  Ми всі живемо на одній планеті і, забруднюючи її, шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. Кожен для себе повинен знайти шляхи для покращення навколишнього середовища. Разом ми здатні зробити довкілля кращим і надалі не забувати про його охорону та збереження природних скарбів.

11:15 07.06.2022

ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРИ ВІДВІДУВАННІ МІСЦЬ МАСОВОГО ВІДПОЧИНКУ НА ВОДНИХ ОБ’ЄКТАХ ТА ЯКІ ЗАХОДИ ПРОВЕСТИ ДЛЯ СТВОРЕННЯ БЕЗПЕЧНИХ УМОВ 

ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРИ ВІДВІДУВАННІ МІСЦЬ МАСОВОГО ВІДПОЧИНКУ НА ВОДНИХ ОБ’ЄКТАХ ТА ЯКІ ЗАХОДИ ПРОВЕСТИ ДЛЯ СТВОРЕННЯ БЕЗПЕЧНИХ УМОВ 

ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРИ ВІДВІДУВАННІ МІСЦЬ МАСОВОГО ВІДПОЧИНКУ НА ВОДНИХ ОБ’ЄКТАХ ТА ЯКІ ЗАХОДИ ПРОВЕСТИ ДЛЯ СТВОРЕННЯ БЕЗПЕЧНИХ УМОВ     З настанням літнього сезону населення починає використовувати місця масового відпочинку та дозвілля. Враховуючи те, що через військовий стан більшість населення області, в тому числі діти та внутрішньо переміщені особи, в літній період залишаться на території області, Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській  області нагадує громадянам та суб’єктам господарювання основні вимоги до облаштування місць масового відпочинку населення, в тому числі на водних об’єктах (пляжах). Пляжна зона (або зона відпочинку) повинна бути обладнана: урнами для збирання сміття та твердих побутових відходів з облаштуванням відповідно до санітарних вимог, громадськими вбиральнями з підключенням до систем централізованого водопостачання та каналізації (на вигріб з урахуванням відстаней і рельєфу місцевості, щоби запобігти забрудненню води та зони перебування відпочиваючих), медичними пунктами та рятувальними станціями, роздягальнями зі щоденним їх миттям із застосуванням мийних та дезінфекційних засобів, дозволених до використання Міністерством охорони здоров’я України. Власники чи балансоутримувачі пляжів, у процесі їх експлуатації, повинні забезпечити систематичне прибирання берега, зеленої зони і дезінфекцію вбиралень, а також щоденне вивезення зібраних відходів. З метою профілактики гельмінтозів на піщаних пляжах, не рідше одного разу на тиждень, повинно проводитись механізоване рихлення піску з видаленням відходів та своєчасна підсипка (заміна) піску. Після рихлення пісок необхідно вирівнювати. Об’єкти обслуговування населення, що розташовуються на пляжах (рекреаційних зонах), повинні бути забезпечені централізованими системами водопостачання та водовідведення. У разі відсутності централізованих інженерних мереж необхідно влаштовувати систему водопостачання для кожного окремого об’єкта та локальні очисні споруди водовідведення і розміщувати їх поза межами прибережної захисної смуги річок і водойм та пляжної зони. Важливим аспектом готовності пляжу до відкриття сезону є відповідність води відкритих водоймищ та ґрунту (піску) вимогам чинного законодавства. Перед початком та в період купального сезону потрібно проводити лабораторні дослідження ґрунту (піску) та води поверхневих водойм за мікробіологічними, санітарно-хімічними та паразитологічними показниками. У місцях, призначених для купання, категорично забороняється прати білизну, мити автотранспорт і купати тварин. Також необхідно врахувати умови воєнного стану в країні, тому в місцях відпочинку повинна бути наглядова інформація щодо найближчого укриття та правил поведінки під час «повітряної тривоги».   У разі відкриття на території громади баз відпочинку суб’єкти господарювання таких закладів повинні забезпечити виконання наступних вимог, а саме: приведення та утримання прилеглої території та приміщень бази відпочинку в задовільному санітарному стані (покіс трави, збирання та вивезення відходів, щоденне прибирання приміщень та дезінфекція поверхонь з якими контактують відвідувачі тощо), наявність укриття на випадок «повітряної тривоги», забезпечення водопостачанням та умовами особистої гігієни, умовами організації харчування на території бази. Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області рекомендує  відпочинок на воді тільки у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях і купатися у водоймах, за умов дотримання безпечності показників води, що підтверджено лабораторно. НОВОУКРАЇНСЬКИЙ ВІДДІЛ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ  

08:26 31.05.2022

ПОРАДИ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ

ПОРАДИ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ

ПОРАДИ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ Наразі в Україні діє військовий стан. Наші громадяни, іноземні друзі, волонтери та партнери роблять свій внесок в тяжкий час, зокрема проводять збір продуктів харчування та приготування їжі для цивільного населення та захисників України. Водночас зростає ризик випадків харчового отруєння та харчової токсикоінфекції. Аби уникнути небажаних наслідків, рекомендуємо дотримуватися простих порад: залучати до роботи зі збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами, та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран); дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами; сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо; при розфасуванні продукції перевіряти термін її придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати ефективне та раціональне харчування на місці; оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та строки їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити, чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти (патьоки, деформації, бомбажні банки «хлопавки»), та не допустити їх наступне зберігання та використання; сирі харчові продукти (риба, м’ясо тощо) піддавати термічній обробці (смаження, варіння або тушкування); при використанні продуктів, які швидко псуються, оцінити їх зовнішній вигляд, колір, запах та смак; зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів; дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі. УВАГА! Особлива увага має приділятися харчовим продуктам, які було отримано від цивільного населення, а саме: кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси тощо) домашнього виготовлення, а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах.

08:24 31.05.2022

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА

ЛЕПТОСПІРОЗ НЕБЕЗПЕЧНИЙ ДЛЯ ЛЮДЕЙ ТА ТВАРИН! Лептоспіроз – це небезпечна гостра інфекційна хвороба, спільна для людей і тварин збудником якої є бактерії роду лептоспіра (Leptospira). Джерела та переносники інфекції – щури, миші, бабаки, хутрові звірі, велика рогата худоба, собаки, свині, коні. Лептоспіроз передається шляхом зараження через пошкоджені слизові оболонки і шкіру, при купанні у водоймах зі стоячою водою, вживанні сирої води з природних джерел, молока, м'яса, при контакті з вологим ґрунтом, а також при забої заражених тварин, обробленні м'яса. У той же час, людина від людини заразитися лептоспірозом не може. На місці проникнення інфекції ніякого запалення не виникає, тому зараження проходить непоміченим. Інкубаційний період триває від 4 до 14 днів (частіше 7 - 9 днів). Початок хвороби зазвичай гострий. З'являється озноб, нерідко сильний, температура тіла швидко досягає високих цифр (39-40 ° С), червоніють очі, але без симптомів кон'юнктивіту (відчуття стороннього тіла в оці тощо). Характерною ознакою є сильні болі в м'язах, особливо в литкових, а також м'язах стегон і поперекової області. Біль у м'язах може супроводжуватися сильним болем в шкірі. При важких формах захворювання м'язові болі настільки сильні, що хворі ледь можуть пересуватися. Висока температура зазвичай тримається протягом 5-10 днів, після чого знижується. При лептоспірозі також страждають нирки, аж до розвитку гострої ниркової недостатності, яка може стати причиною летального результату. У разі підозри, що ви захворіли на лептоспіроз слід негайно звернутися до лікаря. Найбільш ефективне лікування на початковому етапі хвороби (до 4 дня). Для профілактики лептоспірозу необхідно вакцинувати сільськогосподарських і домашніх тварин, існує також вакцинація для людей. Варто уникати купання в стоячих водоймах, особливо якщо там можуть водитися пацюки, надягати гумові чоботи і рукавички при роботі з землею, не пити воду з відкритих водойм і захищати продукти від гризунів. Величезне значення в профілактиці лептоспірозу має захист водойм від можливих забруднень продуктами життєдіяльності сільськогосподарських тварин та гризунів. Перебуваючи на риболовлі, доглядаючи за хворою худобою, слід ретельно дотримуватися правил особистої гігієни, взувати гумові чоботи, надягати рукавиці. Необхідно знищувати пацюків та мишей, захищати продуктові склади, житло від проникнення в них гризунів. Воду і харчові продукти з осередку можна вживати тільки після термічної обробки. Купатися необхідно тільки в спеціально відведених місцях.  Якщо запобігти зараженню не вдалося, треба своєчасно звернутися за медичною допомогою.

08:21 31.05.2022

УВАГА !

УВАГА !

 Про офіційний телеграм-канал Кіровоградської обласної військової адміністрації. Повідомляємо, що Кіровоградською обласною військовою адміністрацією створено офіційний телеграм-канал з метою донесення до керівництва місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, населення області об'єктивної та неупередженої інформації про рішення керівництва держави з різних питань економічного, соціального та культурного розвитку, події, що відбуваються в Україні та на території області. Просимо приєднатися до телеграм-каналу, а також довести посилання на вищезазначений інформаційний ресурс (https://t.me/kirovohradskaODA) до відома керівників підприємств, установ та організацій, місцевих рад та населення.                                   Керівник апарату обласної військової адміністрації                                                                                              Василь СМАГЛЮК

10:17 23.05.2022

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь