Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Запитання-відповіді

Які зміни відбулися у законодавстві сфери зайнятості під час дії воєнного стану?

07 травня 2022 року набрав чинності Закон України від 21.04.2022 № 2220-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану” (далі – Закон від 21.04.2022, надрукований у газеті “Голос України” № 98 06.05.2022, набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування). Законом від 21.04.2022 внесено зміни до законів України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, “Про зайнятість населення” та “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”.

13:14:40 12.05.2022

Які зміни відбуваються у законодавстві про працю?

Як уже було зазначено раніше, з 24.03.2022 набрав чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (інформація про цей Закон розміщувалась на нашій сторінці). Верховна Рада України і в період дії воєнного стану продовжує законотворчу роботу, приймає відповідні рішення, які стосуються врегулювання відносин праці, зайнятості як під час дії такого стану, так і щодо врегулювання постійних правовідносин.

13:13:28 12.05.2022

Чи є підставою для припинення виплати допомоги по безробіттю тривале перебування за кордоном?

Правові підстави для припинення виплати допомоги по безробіттю врегульовані статтею 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття». Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану» (набрав чинності 07.05.2022) доповнено прикінцеві положення вищезазначеного Закону новою нормою, яка передбачає, що на період дії воєнного стану ще однією підставою для припинення виплати є перебування безробітного за кордоном понад 30 календарних днів.

13:10:09 12.05.2022

Чи є робота, що не потребує кваліфікації, підходящою для безробітного під час дії воєнного стану?

Правові підстави, що визначають критерії підходящої роботи, визначені статтею 46 Закону України “Про зайнятість населення”. Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану” (набрав чинності 07.05.2022, з текстом Закону можна ознайомитись на вебсторінці Верховної Ради України) доповнено прикінцеві положення вищезазначеного Закону новими нормами, що визначають вказані критерії під час дії воєнного стану.

13:09:50 12.05.2022

Чи може бути призначена допомога по безробіттю внутрішньо переміщеній особі за відсутності належної інформації про страховий стаж?

Питання призначення допомоги по безробіттю врегульовані нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”. Одним із ключових моментів при її призначенні є наявність відповідних документів та даних у Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

13:03:02 12.05.2022

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь