Стихійна торгівля - ризик поширення збудника африканської чуми свиней
Одним із факторів, який може стати причиною спалаху АЧС, є стихійна торгівля!
Африканська чума свиней (АЧС) - це інфекційна вірусна хвороба свійських і диких свиней. АЧС не несе загрози людям, хворіють лише свині. Смертність свиней може сягати 100%, водночас вилікувати АЧС неможливо - вакцини та ліків немає. Тому єдиний метод боротьби із захворюванням - умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу.
З огляду на часте захворювання свинопоголів’я на африканську чуму свиней та на несприятливу епізоотичну ситуацію щодо даного захворювання Новоукраїнське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує: споживання продуктів харчування тваринного походження, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці, приватні особи з рук, а також продуктів, які не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином та головне не пройшли лабораторний контроль і ветеринарно-санітарної експертизи може спричинити небезпечні гострі кишкові інфекції. Тваринницька продукція, придбана в місцях несанкціонованої торгівлі, є великим ризиком для занесення збудника АЧС до осель та власних господарств.
Громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, накликати біду на своє тваринницьке господарство і наразити на небезпеку сусідів, якщо харчуватися зі стихійних ринків.
В основному на «стихійних ринках» та вздовж автошляхів реалізується продукція, яка виготовлена або вирощена в домашніх умовах та господарствах. Жоден з видів такої продукції не проходить лабораторного контролю. Крім того, не дотримуються умови зберігання, транспортування і реалізації м’ясо-молочної, рибної, рослинної та іншої продукції (відсутні відповідні умови холоду). Також відсутня інформація для споживача щодо кінцевого терміну придатності харчового продукту, який потребує спеціальних умов. Така продукція представляє високий ризик для здоров’я і життя людей!
Стихійна торгівля (торгівля з рук у невстановлених місцях) – це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладення штрафу від 1 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі. Однак одними лише адміністративними заходами з рейдовими перевірками складно повністю знищити стихійну торгівлю - на її ліквідацію в першу чергу повинно налаштуватись населення.
Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках, законодавчо визначені, як завідомо небезпечні та непридатні до споживання людиною. Єдиний правильний спосіб боротьби – це не купувати продукти харчування та інші товари в місцях стихійної торгівлі.
Також, основною з причиною поширення вірусу АЧС та захворювання свинопоголів’я є безконтрольне переміщення тварин та недотримання власниками заходів біобезпеки при утриманні свиней.
Непоодинокі причини спалаху АЧС – це годування свиней залишками їжі зі столу. Якщо цього не можна уникнути, їжу необхідно прокип’ятити впродовж 20 хвилин перед тим, як згодовувати свиням. Звертаємо увагу, що корми для свиней також треба проварювати.
При появі симптомів захворювання в свиней, не всі господарства повідомляють ветеринарних спеціалістів, отож існує ризик того, що недобросовісні власники тварин спробують реалізувати потенційно інфіковану сировину на стихійних ринках або через інтернет-мережі.
Споживання такої продукції може призвести до зараження різними інфекційними хворобами, що передаються від тварин до людей через продукти тваринного походження. Також можлива передача хвороб тваринам, що утримуються громадянами на території особистих приватних домогосподарств.
Нагадаємо, що з початку 2024 року в Новоукраїнському районі було зафіксовано 3 випадки АЧС, а саме: в ТОВ Агрофірма «Світанок» с .Тишківка Добровеличківської ТГ та особистих селянських господарствах в с. Рубаний Міст та с. Коробчине Новомиргородської ТГ.
Пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них живее впродовж тривалого часу:
• у трупах свиней - до 2,5 місяців;
• у замороженому м’ясі (-20 °C) - безкінечно;
• у копченій ковбасі та м’ясопродуктах - упродовж 5 місяців і більше;
• у солонині - до року;
• у гною та ґрунті залежно від пори року - до 3 місяців;
Вірус вбиває термічна обробка не менше години при 50°C.
Пам’ятайте, Ваше здоров’я у Ваших руках!
Новоукраїнське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області