A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Бруцельоз – інфекційна хвороба тварин та людей

Дата: 28.03.2024 14:13
Кількість переглядів: 31

Фото без опису

Фото без опису

Існують інфекції, про які більшості людей відомо настільки мало, що вони нехтують заходами профілактики. Діагностика таких хвороб досить складна. До їх числа належить бруцельоз - інфекційне захворювання, яке спричиняють бактерії роду Brucella.

Найчастіше хворобу виявляють у ветеринарних спеціалістів, фермерів, пастухів, адже основним джерелом інфекції є хворі на бруцельоз сільськогосподарські тварини або бруцелоносії (велика та дрібна рогата худоба, свині), рідше можуть бути коти, собаки або ж дикі тварини – зайці, кабани, вовки.

Важкість діагностики захворювання в тварин полягає в тому, що досить часто воно має прихований перебіг. Серед основної симптоматики, як правило, є репродуктивні проблеми тварини - безпліддя, аборти, народження нежиттєздатних плодів, інколи хвороба проявляється: вульвітами, вагінітами, паралічем таза, маститом, та гігромами суглобів. У самців можуть виникати орхіти, епідидиміти, інколи - атрофія сім’яників та придатків.

На жаль, не має лікування від бруцельозу тварин. Тому, в разі виявлення хвороби запроваджуються карантинні обмеження. У неблагополучному пункті тварин усіх видів, які позитивно реагують при дослідженні на бруцельоз, або у яких виникли клінічні ознаки захворювання (аборти), негайно ізолюють і здають на забій.

Для перешкоджання поширенню інфекції насамперед проводиться серологічне дослідження тварин, які є носіями бруцельозу.

У довкілля бруцели потрапляють із сечею, випорожненнями, молоком, вагінальними виділеннями, навколоплідними водами, які забруднюють шкіру, шерсть, підстилку, корм, воду, ґрунт тощо.

Зараження людей відбувається переважно через забруднені харчові продукти, але також трапляється контактний шлях інфекції. Хвороба впливає на опорно-руховий апарат, нервову та статеву системи. У людини бруцельоз може розвиватися як поступово, так і в гострій формі. В першому випадку спостерігається біль у м’язах, коливання температури в межах 37-38°С. Така симптоматика може тривати до 4-х тижнів. При гострому перебігу хвороби температура тіла підвищується до 40°С, спостерігається рясне потовиділення, озноб, сильний біль у суглобах і м’язах. Також до симптомів бруцельозу належать: погіршення сну, головний біль, загальна слабкість, сухість ротової порожнини, зниження апетиту, збільшення лімфатичних вузлів, уповільнене серцебиття.

Через бруцельоз можуть виникати ускладнення, наприклад, розвиваються артрити, синовіти, неврити та інші захворювання. Якщо уражується сечостатева система у чоловіків виникають епідидиміти і орхіти, а в жінок - аменорея та ендометрит, вагітність може закінчитися передчасними пологами, викиднем.

Зважаючи на небезпеку та наслідки хвороби важливо пам’ятати про заходи профілактики:

  • відмовтесь від вживання непастеризованого або некип’яченого молока, молочних та м’ясних продуктів невідомого походження

  • купуйте м’ясо та молочну продукцію лише в торговій мережі або на організованих агропродовольчих ринках, де проводиться ветеринарно-санітарна експертиза

  • не вживайте в їжу недостатньо термічно оброблене м’ясо якщо утримуєте ВРХ, ДРХ дотримуйтесь запобіжних заходів проти зараження (використовувати під час догляду за тваринами окремий одяг, рукавички, взуття та інвентар, проводити дезінфекцію та дератизацію приміщень, де утримується тварина чи зберігаються корми тощо)

  • не допускайте до приміщення, де утримуються тварини сторонніх осіб здійснюйте купівлю-продаж тварин лише за наявності відповідних ветеринарних документів

  • дотримуйтесь правил особистої гігієни (миття рук з милом) надавайте спеціалістам ветеринарної медицини тварин (ВРХ, ДРХ) для огляду та проведення планових досліджень на бруцельоз.

 

Територія Новоукраїнського району та Кіровоградської області наразі благополучна з бруцельозу тварин. На виконання плану протиепізоотичних заходів Новоукраїнською районною державною лікарнею ветеринарної медицини здійснюються ветеринарні обробки та дослідження тварин, які утримуються у приватному секторі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь