A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Захищаємо домашніх улюбленців від кліщів

Дата: 14.03.2024 14:34
Кількість переглядів: 21

Фото без опису

Цьогорічна погода сприяє ранньому пробудженню кліщів. У першу чергу небезпека чатує домашніх улюбленців. Оскільки знаходяться кліщі не на деревах в парках, скверах чи лісах, а здебільшого - на будь-яких невисоких рослинах (трава, кущі), то власникам тварин необхідно вжити заходів, щоб вберегти чотирилапого від паразитарної комахи.

 

Ось декілька порад, які допоможуть захистити домашнього улюбленця:

 

  • після кожної прогулянки ретельно оглядайте собаку чи кота. Особливу увагу звертайте на вуха, шию та хвіст – до цих ділянок тіла найчастіше чіпляються кліщі. Побачити комаху легше на улюбленці світлого кольору та з короткою шерстю. Більш ретельного огляду вимагають собака чи кіт темного забарвлення чи з довгою шерстю;

 

  • обробляйте тварину акарицидними препаратами (краплі, спреї, шампуні, таблетки та спеціальні нашийники). Для правильного підбору засобів захисту, їх використання, комбінування та дозування проконсультуйтесь із спеціалістом ветеринарної медицини. Обробляти тварину необхідно заздалегідь, а не чекати на потепління та піку поширення комах. Варто зазначити, що 100% захисту жоден із препаратів не дає, однак вони набагато зменшують ризик, що чотирилапий принесе на собі кліща.

 

  • під час вигулу собаки намагайтеся уникати місць з високою травою, сухим гіллям та чагарниками. 

 

Пам’ятайте, кліщ може переносити небезпечні для людей та тварин захворювання – хворобу Лайма, кліщовий енцефаліт, бабезіоз (піроплазмоз), анаплазмоз, туляремію тощо.

 

Бабезіоз - найпоширеніша інфекційна хвороба, яка за невчасного лікування призводить до загибелі собаки, лихоманки й анемії котів. Саме кліщі переносять збудника цього захворювання – мікроорганізми бабезії. Інкубаційний період у собак 7-10 днів. Серед симптомів захворювання виокремлюють: ускладнене дихання, підвищення температури, відмова від їжі, але в той же час тварина багато п’є, млявість, сеча темніє.

Для своєчасного лікування чотирилапого необхідно терміново звернутись за допомогою до ветеринарного лікаря.

 

Як діяти в разі виявлення на тварині кліща?

 

Зверніться до ветеринарного лікаря, який допоможе витягнути комаху та обробити місце укусу. За наявності спеціальних інструментів для видалення кліща зробити це можете самостійно. Але не намагайтесь вирвати кліща! Через такі дії в тілі тварини можуть залишитись частини комахи, які провокують нагнивання рани або розвиток згаданих хвороб.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь