A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Про роботу служби у справах дітей Ганнівської сільської ради за 2023 рік

Дата: 04.01.2024 09:20
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

Основними завданнями діяльності служби у справах дітей  Ганнівської сільської ради є  забезпечення прав  та законних інтересів дітей на території громади.

      Діяльність служби спрямовувалася на реалізацію державної політики щодо соціального захисту дітей, запобігання та подолання дитячої бездоглядності та безпритульності. Забезпечення дотримання вимог законодавства щодо встановлення опіки та піклування, влаштування в прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, розвиток сімейних форм виховання в громаді, підвищення рівня правової культури у сфері охорони дитинства - основні пріоритети спільної діяльності служби у справах дітей  з зацікавленими структурними підрозділами сільської ради, що мають відношення до організації соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, перебувають під опікою, піклуванням громадян, проведення заходів щодо недопущення правопорушень та злочинів. 

       Рішенням сесії сільської ради від 07.04.2023 року №1387 було створено виконавчий орган - Службу у справах дітей сільської ради з наданням статусу юридичної особи. Затверджено Положення про Службу  в новій редакції та штатну чисельність  Служби. З 27.04.2023 року Служба у справах дітей сільської ради зареєстрована в Єдиному державному реєстрі.

       З липня 2023 року забезпечено виконання технічних умов до обладнання, кабінету служби та роботи в Єдиній Інформаційній Системі «Діти», а також забезпечено введення усіх даних на дітей, які перебувають на відповідних обліках служби.

       На території громади  проживає 598 дітей.

       Служба у справах дітей, відповідно до вимог чинного законодавства має право контролювати на підпорядкованій території  родини, в яких є ризик відібрання дітей та сім'ї,  в яких є прояви насильства та порушення прав дітей.

      Для своєчасного виявлення дітей, із сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, які схильні до негативних проявів, на початку року начальником служби було складено, а головою сільської ради затверджено, графік проведення спільних рейдів «Діти вулиці», які охоплюють усі території старостинських округів громади. Для проведення цих рейдів та проведення  роботи по недопущенню скоєння неповнолітніми правопорушень та злочинів, службою  разом з представниками відділу освіти молоді та спорту культури і туризму Ганнівської сільської ради,  керівниками закладів освіти, старостами старостинських округів, ПОГ Новоукраїнського РВП ГУНП в Кіровоградській області, фахівцем із соціальної роботи,  проводилася   відповідна профілактична робота. За результатами проведення рейдів складалися звіти та підписувалися учасниками рейду.

        За результатами проведених  35 рейдів,   та проведених 11 засідань комісії з питань захисту прав дитини, (на яких було розглянуто 23 питань), службою було ініційовано притягнення до адміністративної відповідальності 2 батьків, які безвідповідально поставилися до виконання своїх батьківських обов’язків. Працівниками ювенальної превенції за матеріалами служби були складені адміністративні протоколи по статті 184.ч.1 КУпАП України та направлені до Новоукраїнського районного суду. 10 батькам були винесені офіційні попередження.

      Виявлено 1 дитину,  яка залишила навчальний заклад.     Відносно матері дитини було винесення офіційне попередження щодо притягнення її до адміністративної відповідальності. Дитину повернуто до навчального закладу для продовження навчання.

    Під час проведення  рейдів Діти вулиці, основна увага зосереджувалася на недопущенні продажу спиртних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім.

    За звітний період   проводилися  перевірки об’єктів торгівлі, (магазини) громади. Фактів порушень не встановлено. З реалізаторами та власниками об'єктів торгівлі проводилася роз'яснювальна робота щодо їх відповідальності за порушення вимог чинного законодавства. 

     Інформації, які надходили до служби  про кожну дитину, яка опинилася у полі зони ризику, фахівця із соціальної роботи, поліцейського офіцера громади, старост старостинських округів громади, перевірялися службою  та проводилися заходи щодо захисту прав та інтересів виявленої дитини.

      На обліку служби у справах дітей перебуває  28 дітей з 8 сімей, які перебувають у складних  життєвих обставинах. Поставлено за звітній період -11, знято 4 дитини.

      З метою систематичного контролю за вихованням та утриманням дітей в сім'ях, які опинилися в складних життєвих  обставинах, проводяться комісійні обстеження їх житлово-побутових умов проживання.

      Було проведено 119  обстежень  проживання дітей різних категорій, а це діти які перебувають в складних життєвих обставинах,  статусні діти під опікою, діти  внутрішньо переміщенні, з багатодітних сімей, діти-інваліди, та діти інших категорій. 

       З 24.02.2022 року на територію громади прибуло 98 дітей, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, із них 4 дитини позбавлених батьківського піклування та перебували під опікою. На 31.12.2023 року на території громади залишилися проживати 19 дітей. Із  числа внутрішньо переміщених дітей, які перебувають під опікою, немає. 

      На первинному обліку служби перебуває 3 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування та 2 дитини, які перебувають на первинному  обліку інших служб, але проживають на території громади.  

       Дві статусні дитини було знято з первинного обліку служби у зв’язку з усиновленням.     

       З метою профілактики недопущення правопорушень та злочинів серед неповнолітніх, службою проводилися виступи перед учнями у  закладах освіти громади та разом з фахівцем із соціальної роботи та ПОГ Новоукраїнського РВП УМВС в Кіровоградській області, індивідуально-профілактичні  бесіди  з учнями.

        Всього ж з 53 учнями закладів освіти на правову тематику було проведено індивідуальну роботу.

        18.10.2023 року службою було проведено перевірку в КЗ « Ганнівський академічний ліцей – центр позашкільної освіти» щодо стану роботи з попередження правопорушень серед учнівської молоді. За результатами перевірки складено довідку.

       З початком навчального року службою було організовано та проведено разом з відділом освіти та соціальним фахівцем громади профілактичні заходи  «Я навчаюсь», в два етапи до 15 жовтня та до 10 листопада.

       З метою отримання одноразової грошової допомоги при досягненню 18-річного віку дітьми, які перебувають на первинному обліку, службою, підготовлено інформацію та відповідну документацію до відділу освіти громади.

       З метою популяризації розвитку сімейних форм виховання на території громади, службою було підготовлено 1 матеріал на сайт сільської ради. Всього ж на сайт було підготовлено та оприлюднено 10 інформацій, із них матеріалів різного спрямування, а саме: робота комісії з питань захисту прав дитини, проведення спільних рейдів, роботи служби по профілактиці правопорушень та відповідальності батьків за виховання своїх дітей, інформативні матеріали.

       Протягом року службою проводилася робота щодо захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

       Субвенція з державного бюджету для отримання коштів щодо придбання власного житла дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, та осіб з їх числа, у 2023 році не виділялася.

       Із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку служби, 1 дитина має житло на праві власності,(опікун призначений), 1 дитина має  житло на праві користування.

       На 1 дитину, якій виповнилося 16 років, службою було підготовлено документи та поставлено на соціальний,  соціально квартирний облік рішеннями виконавчого комітету. 

       З метою  своєчасного внесення змін в особові справи дітей, які мають житло на праві власності (користуванні), та мають земельні ділянки (пай), службою підготовлені запити та були внесені зміни до обліку нерухомості майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

       Троє статусних дітей мають земельні ділянки,(пай), на які оформлені державні акти та призначені опікуни.

        На засідання комісії з питань захисту прав дитини службою були підготовлені матеріали щодо розгляду 9 заяв батьків, діти яких є внутрішньо переміщеними. Організовано підготовку матеріалів та за результатами розгляду комісії було надано статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів 18 дітям, рішеннями виконкому сільської ради.

       За матеріалами служби також були розглянуті питання щодо стану виконання батьківських обов'язків 5 батьками відносно 11 дітей.

        За заявами батьків та  підготовкою матеріалів службою на засідання комісії,  надано  дозвіл 2 батькам для здійснення правочину щодо майна малолітніх дітей.

      У службі ведеться облік особистого прийому  та звернень громадян.

      21 житель громади звернувся до служби з різних питань, що стосується її роботи. Усі звернення своєчасно були розглянуті  та по кожному окремо були прийняті відповідні рішення.

       06.12.2023 року фахівці служби прийняли участь у заходах, (вручення подарунків окремим категоріям дітей), з нагоди святкування Дня святого Миколая.

       На виконання та для керівництва в роботі до служби у справах дітей  сільської рад надійшло 217 матеріалів.  Виконано та підготовлено інформацій, запитів, документів - 218.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь