Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

До уваги ВПО!

Дата: 26.12.2023 08:40
Кількість переглядів: 57

Відповідно до абзацу 5 пункту 6 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 509, довідку отримує кожна дитина, в тому числі та, що прибула без супроводження батьків, законного представника, а також у дітей, у яких внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, знищене або пошкоджене (до ступеня непридатного для проживання) житлове приміщення, а також дитина, яка народилася у внутрішньо переміщеної особи (далі – ВПО),

Разом з тим, слід зазначити, що відповідно до абзацу другого пункту 1 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 509, довідка є документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Відповідно до частини 3 статті 5 ЗУ «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні», задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) дитини віком до 10 років є задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) її батьків або інших законних представників чи одного з них, з яким проживає дитина, за згодою іншого з батьків або законних представників.

При цьому, відповідно до статті 141 Сімейного кодексу України батько і матір мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебувають вони у шлюбі, тому не важливо хто саме з батьків звертається в інтересах дитини.  

Відповідно до пункту 3 Порядку створення, ведення та доступу до відомостей Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, затвердженого постановою КМУ від 22 вересня 2016 р. № 646, інформація до бази даних вноситься структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містахразі створення) рад в електронній формі на підставі поданої внутрішньо переміщеною особою заяви.

Виходячи з вищенаведеного, ВПО мають право на отримання довідки про взяття на облік ВПО для своїх дітей та право на отримання допомоги на проживання. При цьому, в довідці дитини в графіостаннє задеклароване/зареєстроване місце проживання внутрішньо переміщеної особи з місця переміщеннязазначається адреса попереднього покинутого місця проживання заявника ВПО (батька або матері). Крім того, дитина, яка народилася у ВПО, яка перебувала на обліку до 24 лютого 2022 року має право на отримання допомоги незалежно від того чи отримує допомогу батько чи матір.

Заяву про надання допомоги на проживання в інтересах такої дитини відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 р. № 332 подає особа, з якою фактично проживає дитина (матір, батько, один з опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, родич (баба, дід, прабаба, прадід, повнолітні брат або сестра, тітка, дядько або вітчим, мачуха)). 

Відповідно до пункту 3 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 р. № 332, розмір допомоги на проживання ВПО для дітей становить 3000 гривень


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь