Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Ризики захворювання на холеру: як вберегтися

Дата: 18.07.2023 08:10
Кількість переглядів: 70

Фото без опису

Внаслідок воєнних дій російського агресора на території України руйнувань зазнала інфраструктура (станції водопостачання та водовідведення), масові поховання в місцях проведення бойових дій. Все це у поєднанні із літнім зростанням температури навколишнього середовища підвищує ризики появи гострих інфекційних захворювань, зокрема холери.

Холера - це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibriocholerae  О1 або О139. Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді - 2 тижні і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин - протягом декількох місяців.

Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування хвороба може призвести до смерті. Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Зазвичай захворювання починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму. Першими симптомами холери є діарея (частий, до 10 і більше разів на добу, пронос). При цьому людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові та зневоднення організму.

При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів у хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.

Вкотре нагадуємо, що дотримання простих правил допоможе уникнути захворювання:

  • не купуйте продукти харчування, зокрема рибу, в місцях стихійної торгівлі;

  • не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;

  • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки, перш ніж брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

  • використовуйте чисту воду;

  • мийте овочі і фрукти перед вживанням;

  • ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.

Звертаємо увагу, що під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Дотримуйтесь цих простих рекомендацій – бережіть себе та своїх  близьких!

 

Новоукраїнське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь