Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Звернення-пам’ятка ПрАТ “Кіровоградобленерго” до керівників установ, організацій та населення області!

Дата: 11.05.2023 10:34
Кількість переглядів: 93

З метою забезпечення збереження електричних мереж, створення належних умов їх експлуатації та запобігання нещасним випадкам від впливу електричного струму Правилами охорони електричних, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 27. 12.22р. № 1455, встановлені вимоги щодо охорони об’єктів та обмеження по використанню земельних ділянок в охоронних зонах повітряних ліній.

Згідно п.7 Правил передбачено, що Охоронні зони електричних мереж встановлюються:

  • уздовж повітряних ліній електропередачі - у вигляді земельної ділянки та повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки лінії від крайніх проводів за умови їх невідхиленого положення на таку відстань по горизонталі:

2 м - для лінії до 1 кВ; 10 м -3-20 кВ; 15 м - 35 кВ; 20 м- 110 кВ; 25 м - 150 кВ, 220 кВ;

30 м- 330 кВ, 400 кВ, 500 кВ; 40 м - 750 кВ;

  • за периметром трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів та пристроїв - на відстань 3 метри від огорожі, краю фундаменту неогородженої споруди або стояків щоглової підстанції;

* уздовж підземних кабельних ліній електропередачі (крім кабельних ліній електропередачі напругою до 1 кВ, прокладених у місцях під тротуарами) - у вигляді земельної ділянки, обмеженої вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки лінії від крайніх кабелів, а також стін кабельного колодязя чи іншої підземної або наземної кабельної споруди (опори) на відстань 1 метра;

  • уздовж підземних кабельних ліній електропередачі до 1 кВ, прокладених у місцях під тротуарами, - у вигляді земельної ділянки, обмеженої вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки лінії від крайніх кабелів на відстань 0,6 метра у напрямку будинків і споруд та на відстань 1 метра у напрямку проїзної частини вулиці.

Юридичні або фізичні особи/фізичні особи-підприємці, яким надано у власність, постійне або тимчасове користування земельні ділянки, де розміщуються об’єкти електричних мереж, зобов’язані вжити належних заходів для збереження зазначених об’єктів, а саме: утримання в стані пожежної безпеки земельних ділянок, своєчасне прибирання соломи, сміття, сухого бур’яну, сухого очерету, заорювання стерні.

Слід пам’ятати, що згідно з Правилами охорони електричних мереж, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 р. № 1455 та ст. 32 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів», в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв не допускаються дії, що можуть порушити нормальну роботу електрообладнання, спричинити його пошкодження або нещасні випадки.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

  • будувати житлові будинки, будинки громадського призначення;
  • розміщувати споруди іншого призначення на меншій, ніж встановлена нормами, відстані від елементів електричних мереж;
  • складати будь-які матеріали, сміття, розпалювати вогнища, здійснювати підпал стерні, очерету та бур’яну, влаштовувати звалища;
  • саджати дерева, крім кущів та саджанців з висотою перспективного росту не більше 2 м;
  • розташовувати автозаправні станції або сховища пально-мастильних матеріалів;
  • влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов’язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;
  • відсипати грунт, влаштовувати водосховища, ставки та інші водні споруди;
  • запускати безпілотні літальні апарати (крім випадків використання їх для забезпечення експлуатації та охорони електричних мереж), повітряні кулі.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь