A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Сприяння донорству крові

Дата: 09.03.2023 10:57
Кількість переглядів: 93

Шановні  жителі громади!

Просимо взяти участь у добровільному донорстві крові, яка буде в подальшому використовуватися для надання медичної допомоги постраждалим в зоні бойових дій.

Процедура забору донорської крові  буде проводитись на базі комунального некомерційного підприємства «Кіровоградська обласна станція переливання крові Кіровоградської обласної ради» за адресою м. Кропивницький, вул. Преображенська 88 з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 13:00. Більше деталей можливо отримати за телефоном +380669192778.

З базовими правилами підготовки до донації крові бажаючі можуть ознайомитися на веб-сторінці наших партнерів – Донор ЮА, https://www.donor.ua/pages .

Бажаючих долучитися до забору крові прохання звернутися  до сільської ради чи старостинського округу  за місцем проживання та записатися. Сільська рада забезпечить підвезення бажаючих  до центру  збору крові при умові, якщо зареєстрованих буде 10 – 15 чоловік.

 

Хто може стати донором крові?

Донорами крові в Україні можуть бути здорові (без активних хронічних захворювань) люди віком від 18 років і вагою від 50 кг.

Здавати кров можуть українці (при собі потрібно мати паспорт та ІНН), а також іноземці, що мають постійну посвідку на проживання в Україні.

Абсолютні протипокази до донації крові:

Серцево-судинні захворювання – активні чи минулими серйозними серцево-судинними захворюваннями, крім повністю вилікуваних уроджених патологій.

Захворювання центральної нервової системи – серйозні захворювання центральної нервової системи в анамнезі (склерози, невралгії, радикуліти, судомні стани тощо).

Патологічна схильність до кровотеч – виявлені при обстеженні проблеми зі згортанням крові.

Багаторазові випадки судом чи втрати свідомості – за винятком судом у дитячому віці. Якщо минуло щонайменше три роки з дати останнього прийняття протисудомних препаратів за відсутності рецидивів.

Шлунково-кишкові, сечостатеві, гематологічні, імунологічні, метаболічні, ниркові захворювання чи захворювання дихальної системи – потенційні донори з серйозними активними, хронічними захворюваннями чи рецидивами.

Цукровий діабет та інші ендокринні захворювання в разі порушення функції – за умови лікування інсуліном (цукровий діабет) і вживання препаратів (цукровий діабет та інші ендокринні захворювання).

Інфекційні хвороби – Гепатит В, за винятком осіб із негативним результатом дослідження на поверхневий антиген вірусу гепатиту В (HBsAg), із підтвердженим імунітетом; Гепатит С; ВІЛ-1/2.

Злоякісні захворювання – за винятком раку in situ з повним одужанням.

Внутрішньовенні (в/в) або внутрішньом’язові (в/м) ін’єкції – будьякі випадки вживання непризначених лікарем внутрішньовенних або внутрішньом’язових препаратів, у тому числі стероїдів і гормонів для бодибілдингу.

Оперативні втручання з приводу резекції чи ампутації органа (крім апендектомії, холецистектомії), трансплантації органів і тканин – усунення від донорства незалежно від давності захворювання та результатів лікування.

 

Що не рекомендують їсти перед донацією?

Склад раціону, вживання алкоголю чи ліків можуть уплинути на певні показники крові, тому радимо відмовитися від нижченаведеного списку продуктів або препаратів:

• молочні продукти та яйця – за добу до донації;

• горіхи, фініки та банани – 24 год;

• соління – 24 год;

• ковбасні вироби – 36 год;

• копчена, гостра, пряна та смажена їжа – 48 год;

• буряк – 48 год;

• чипси, сухарики, халва, насіння, снеки, солодкі магазинні напої, кетчуп, майонез, інші магазинні соуси та маринади – 48 год;

• алкоголь, енергетичні напої – 48 год;

• чорниця – 72 год;

• лікарські засоби – 72 год, щодо винятків краще порадитися з лікарем.

Куріння – ворог здоров'я не тільки донора, а й пацієнта, який отримує таку кров. Утриматися від паління слід мінімум за дві години до донації та дві години після. Небажано також перед здачею крові пити каву – принаймні протягом 4- 5 годин. Оскільки кофеїн звужує судини, у донора може бути важче взяти необхідну кількість крові. Утриматися від кавування варто також протягом 12 годин після донації, так як кофеїн має сечогінний ефект, а для донора важливо підтримувати достатню кількість рідини в організмі, аби швидше та якісніше відновити кров.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь