A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Чи потрібен дозвіл для зайняття іноземцями волонтерською діяльністю у медичній сфері? 

Дата: 06.02.2023 16:30
Кількість переглядів: 90

Фото без опису


Ні, не потрібен.
Нагадаємо, що нормами законодавства про зайнятість населення визначено, що роботодавці мають право на застосування праці іноземців та осіб без громадянства (далі - іноземці) на підставі дозволів, що видаються державною службою зайнятості. Після отримання дозволу роботодавець має вирішити питання про оформлення для іноземця посвідки на тимчасове проживання. Також роботодавець має вирішувати інші питання як приймаюча сторона щодо іноземця.
Водночас законодавство визначає категорії іноземців, які мають право перебувати в Україні та займатись певною діяльністю без отримання дозволу, але за умови отримання посвідки на тимчасове проживання в Україні.
До таких категорій належать також іноземці (крім громадян Російської Федерації та Республіки Білорусь), які в період дії воєнного стану прибули в Україну для надання медичної допомоги, реабілітаційної допомоги на волонтерських засадах як медичні працівники, фахівці з реабілітації. Вказане передбачено Основами законодавства України про охорону здоров’я та частиною 11 статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”.
Законом України від 01 грудня 2022 року № 2813-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції” (опублікований 28 грудня 2022 року) внесені, серед іншого, зміни до статті 4 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” – виключено частину 11 та доповнено частину 10 аналогічними нормами. Зміни в цій частині набрали чинності 29 грудня 2022 року. 
Іншими змінами, які наберуть чинності через 6 місяців з дня опублікування Законом України від 01 грудня 2022 року № 2813-IX, врегульована низка питань, що стосується іноземців та обов’язків роботодавців як приймаючої сторони.
Тож, для іноземців (крім громадян Російської Федерації та Республіки Білорусь), які будуть займатися волонтерською діяльністю у медичній сфері безоплатно, дозвіл у державній службі зайнятості на застосування їх праці оформлювати не потрібно. 
Ознайомитись з текстом Закону України від 01 грудня 2022 року № 2813-IX можна на парламентській вебсторінці за посиланням http://surl.li/ejeof
Консультації з питань отримання дозволів за телефоном (0522) 32 28 41. 
Інформація на вебсторінці Кіровоградського обласного центру зайнятості у розділі «Роботодавцям» – «Працевлаштування іноземців та осіб без громадянства в Україні» https://cutt.ly/nMnnyzB або у соціальній мережі Facebook за хеш-тегом 


 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь