Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Конституція України та Сімейний кодекс говорять про те, що повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

Дата: 06.12.2022 12:05
Кількість переглядів: 839

Конституція України та Сімейний кодекс говорять про те, що повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.   м

 

     Часто трапляється ситуація, коли немічним людям немає кому допомогти і вони залишаються наодинці зі своїми проблемами та не можуть самостійно забезпечити свій достатній життєвий рівень. Доволі часто у таких людей є близькі родичі, зокрема, діти, які не піклуються про своїх батьків. Однак такий їхній обов’язок визначений Основним Законом України. Так, стаття 51 Конституції України встановлює, що повнолітні діти зобов`язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Ця моральна норма була спочатку зафіксована на конституційному рівні, а потім знайшла своє відображення в Сімейному кодексі України, посилаючись на норми СК України, зокрема, ч. 1, 3 ст. 172 Сімейного кодексу України, за якою повнолітні дочка, син зобов`язані піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу. Якщо повнолітні дочка, син не піклуються про своїх непрацездатних, немічних батьків, з них можуть бути за рішенням суду стягнуті кошти на покриття витрат, пов`язаних із наданням такого піклування, та ст. 202 Сімейного кодексу України, згідно з якою повнолітні дочка, син зобов`язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

Сімейний кодекс уточнює, що йдеться про непрацездатних батьків, які потребують матеріальної допомоги. Відповідно до ч. 2 ст. 204 Сімейного кодексу України дочка, син звільняються судом від обов’язку утримувати матір, батька та обов’язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що мати, батько не сплачували аліменти на утримання дитини, що призвело до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки, і така заборгованість є непогашеною на момент прийняття судом рішення про визначення розміру аліментів на батьків.

Окрім того, відповідно до ч. 2 ст. 202 Сімейного кодексу України, якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов’язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає.

Це правило, щоправда, має виключення: якщо такі батьки були позбавлені батьківських прав чи ухилитися від виконання батьківських обов'язків, в такому випадку вони не мають права на стягнення аліментів.

     Цю тему продовжує і Кримінальний кодекс, який каже, що за ухилення від утримання непрацездатних батьків передбачена кримінальна відповідальність: штрафи, громадські або виправні роботи та обмеження волі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь