A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

ЯК ЗБЕРІГАТИ ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ В ЗАКЛАДАХ ТОРГІВЛІ ЗА УМОВИ ВІДКЛЮЧЕНЬ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ 

Дата: 22.11.2022 11:47
Кількість переглядів: 198

Внаслідок пошкодження енергосистеми України російськими ракетними обстрілами розпочалися віялові та аварійні відключення електроенергії в регіонах. Водночас важливим питанням залишається забезпечення продовольчої безпеки українців, зокрема дотримання температурних режимів під час виробництва та реалізації харчових продуктів.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області рекомендує суб’єктам господарювання завчасно подбати про наявність альтернативних джерел електроенергії (бензинові або дизельні генератори, портативні електростанції, автомобільні рефрижератори тощо). Адже за відсутності джерела живлення перестають працювати холодильні та морозильні камери, інше електрообладнання на виробництві, складах та у торгових залах. Така ситуація може бути небезпечною для споживачів, адже ковбаси, сири, м’ясо, риба, молочні та інші продукти можуть зіпсуватися та стати не лише непридатними для споживання.

Відповідно до впровадженої системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) необхідно:

  • розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії та провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів та термінів придатності, визначених виробником;
  • переглянути процедури вилучення та відкликання невідповідної продукції та шляхи її утилізації;
  • розробити додаткові заходи з метою забезпечення належних і стабільних умов виробництва та зберігання харчових продуктів;
  • при виробництві та обігу харчових продуктів посилити контроль за дотриманням умов зберігання (температури, часу зберігання). Під час вимкнення електроенергії важливо зберегти охолоджені або заморожені продукти безпечними для споживання;
  • забезпечити дотримання гігієнічних вимог;
  • забезпечити лабораторний контроль готової продукції;
  • по можливості, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових відключень електроенергії;
  • для зменшення ризиків для підприємства одночасної втрати всієї продукції провести її перерозподіл по різних складах.

Нагадаємо, що відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів - виробників, інших суб’єктів господарювання, які транспортують, зберігають, пакують або здійснюють обіг харчових продуктів.

До того ж згідно зі ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»:

  • Якщо оператор ринку вважає або має підстави вважати, що харчові продукти, які він ввіз (переслав) на митну територію України, виробив, переробив або обіг яких здійснює, не відповідають вимогам безпечності, він негайно розпочинає процедуру вилучення цих харчових продуктів з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформує про виявлену невідповідність компетентний орган.
  • Якщо такі харчові продукти могли потенційно потрапити до споживача, оператор ринку інформує споживачів про причини їх вилучення та у разі потреби відкликає харчові продукти, якщо застосування інших заходів є недостатнім для досягнення прийнятного рівня захисту здоров’я споживачів.

 

 

Новоукраїнський відділ

Головного управління Держпродспоживслужби

Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь