A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Інформаційна платформа «Діти війни»

Дата: 07.11.2022 15:04
Кількість переглядів: 202

Інформаційна платформа «Діти війни» – childrenofwar.gov.ua допомагатиме оперативно збирати інформацію про дітей, які постраждали під час війни, щоб якомога швидше їх врятувати. Окрім поширення достовірних статистичних та згодом аналітичних даних, ресурс стане місцем єдиного звʼязку для батьків, свідків злочинів проти дітей та представників правоохоронних органів. 

Для підтримки роботи порталу було сформовано консультаційний центр при Офісі уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, де можна отримати офлайн- та онлайн-консультацію.

Портал виконує дві основні функції:

  • Інформування («Діти війни» – єдина платформа, що надає актуальні та зведені дані про дітей, які постраждали внаслідок війни Росії проти України, загинули, зазнали поранень, зникли безвісти або були депортовані, та тих, кого вдалося розшукати й урятувати. Правоохоронні органи та Національне інформаційне бюро щодня оновлюють кількісні показники.
  • Допомога в розшуку дітей (платформа дає змогу зв'язатися з правоохоронними органами, зокрема Національною поліцією, Офісом Генерального прокурора, а також Національним інформаційним бюро).

Портал створений за особистим дорученням Президента України Володимира Зеленського, портал «Діти війни» дозволяє оперативно подавати звернення у правоохоронні органи: Національну поліцію України, Офіс Генерального прокурора, а також до Національного інформаційного бюро. Сайтом можуть скористатися як батьки загубленої, переміщеної або ж депортованої дитини, так і усі, хто має будь-яку інформацію про зниклих дітей, порушення їхніх прав та злочини, скоєні проти них. 

Всі звернення з порталу будуть реєструватися, перевірятися, передаватися компетентним підрозділам територіальних органів поліції для проведення певних процесуальних дій, будуть відкриватися кримінальні провадження і вноситися до ЄРДР (Єдиного реєстру досудових розслідувань), будуть вживатися слідчі і оперативні дії з метою встановлення місцезнаходження дитини – наголошують у МВС.

Окрім цього, платформа «Діти війни» створена для того, щоб надавати громадянам України актуальну та повну інформацію про дітей, які постраждали внаслідок війни росії проти України. Кількісні показники оновлюються щодня.   

Так, станом на 1 серпня 2022 року зведені дані правоохоронних органів (Національної поліції, Офісу Генпрокурора), а також Національного інформаційного бюро свідчать про те, що  693 дитини  отримали поранення, 358 – загинули. 

Крім цього, 203 дитини зникли безвісти і щонайменше 5754 – були нелегально депортовані до росії. Водночас є й позитивні індикатори: правоохоронці розшукали 4039 дітей і ще 47 - повернули з нелегальної депортації.

Щодо останнього, саме зараз Україна налагоджує ефективну схему повернення дітей і воззʼєднання їх зі своїми родинами через міжнародні організації, у яких є мандат на пошукові роботи на тимчасово окупованих територіях України і на території російської федерації. Усі історії засекречені до повного повернення дітей 

Офіс Омбудсмена запропонував свої консультаційні послуги громадянам, які не зможуть повністю задовольнити або прояснити свій запит на сайті. Консультаційний центр Уповноваженого Верховної Ради з прав людини запрацює з понеділка, 8 серпня. 

Звернутися по допомогу можна за адресою: м. Київ, вул. Інститутська, 21/8, або  за телефоном 0-800-50-17-20.

Влада і правозахисники заохочують громадян України та інших держав, зокрема росії, через портал «Діти війни» (childrenofwar.gov.ua) подавати  будь-яку інформацію про місцезнаходження депортованих (або загублених) дітей, факти незаконної зміни громадянства та незаконного усиновлення. 

 

За матеріалами – МВСУрядового порталу, сайту Президента Україн


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь