ОБОВ'ЯЗКОВІ ВИМОГИ ЗАКРИТОГО РЕЖИМУ!
ОБОВ'ЯЗКОВІ ВИМОГИ ЗАКРИТОГО РЕЖИМУ!
Згідно наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017р. №111 «Про затвердження Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней», (далі «Інструкція») всі господарства, незалежно від форми власності, зобов’язані дотримуватись вимог закритого режиму роботи, а саме чистини II п.5 Інструкції: Усі господарства незалежно від форми власності зобов’язані дотримуватися вимог закритого режиму роботи, а саме:
1) вхід на територію господарств стороннім особам, а також в’їзд транспортного засобу, не пов’язаного з їх обслуговуванням, забороняється;
2) особи, що відвідують господарства, проходять санітарну обробку і реєструються в спеціальному журналі. Крім того, особи, що відвідують вказані господарства (включаючи посадових осіб органів, уповноважених на здійснення державного контролю (нагляду)), не слід відвідувати інше господарство, контактувати з домашніми або дикими свинями (включаючи полювання) та брати участь у здійсненні протиепізоотичних заходів щонайменше останні 2 тижні;
3) територію господарств поділяють на такі зони:
виробничу, яка може включати репродуктивний і відгодівельний сектори, вигульні майданчики з твердим покриттям, ветеринарно-санітарні об’єкти, розташовані відповідно до технологічного процесу; територію виробничої зони огороджують суцільною огорожею по всьому периметру, що унеможливлює проникнення на її територію сторонніх осіб, диких та безпритульних тварин;
адміністративно-господарську, яка може включати будівлі і споруди адміністративно-господарських служб, об’єкти для інженерно-технічного обслуговування (гараж, технічні склади, механічні майстерні), споруди для зберігання і приготування кормів;
4) вхід у виробничу зону господарств дозволяється тільки через ветсанпропускник, а в’їзд/виїзд транспорту - через постійно діючий дезбар’єр (дезінфекційний блок). На ветсанпропускнику ведуться журнали: виходу на роботу спеціалістів; відвідування сторонніми особами; руху та проведення дезінфекції транспорту; приготування дезрозчинів та заправки дезбар’єрів; прання та дезінфекції спецодягу.
Усі інші входи на виробничу зону господарств мають бути закриті;
5) виходити в спецодязі і спецвзутті, а також виносити їх за межі виробничої зони та господарства забороняється;
6) при вході в ізольоване приміщення (секцію), в склади комбікормів, кормокухню, ветеринарно-санітарні об’єкти облаштовують дезкилимки/дезванночки;
7) в адміністративно-господарській та виробничій зонах облаштовують туалети з умивальниками;
8) для обслуговування свиней закріплюють за кожною технологічною (виробничою) групою працівників, які пройшли медичне обстеження відповідно до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, та Порядку проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2001 року № 559.
Особи, хворі на туберкульоз, теніаринхоз, сальмонельоз та інші захворювання, спільні для людини і тварин, до роботи в господарствах не допускаються;
9) обслуговуючий персонал забезпечують спецодягом та спецвзуттям із розрахунку не менше двох комплектів на працівника. Обладнання, інвентар, спецодяг, спецвзуття та інші предмети маркують і закріплюють за дільницею (цехом). Передавати зазначені предмети з однієї дільниці на іншу без попереднього знезараження забороняється;
10) співробітникам господарств не дозволяється утримувати свиней в домогосподарствах;
11) на території господарств забороняється утримувати собак (крім сторожових), котів, а також інші види тварин, включаючи птицю. Сторожові собаки мають бути зареєстровані, з відповідними відмітками в паспорті про щеплення проти сказу, обробки проти гельмінтів та постійно знаходитися лише на території господарства. Для годівлі сторожових собак дозволяється використовувати лише корми, які не несуть ризик занесення збудників інфекційних хвороб;
12) ветеринарним фахівцям господарств забороняється обслуговування тварин, що знаходяться в особистому користуванні громадян. Відповідальним за організацію цієї роботи є керівник господарства.
Ведуться відповідні записи щодо планування та використання імунобіологічних препаратів фахівцями ветеринарної медицини господарств та подаються за запитом державному інспектору ветеринарної медицини району (міста);
13) для забезпечення технологічного процесу у виробничій зоні закріплюють внутрішньогосподарський транспорт. Крім того, на території господарств проводять розподіл “чистих” (підвезення кормів, свиней) та “брудних” (вивезення гною, загиблих свиней, відходів забою) автотранспортних шляхів з метою уникнення їх перетинання;
14) свиней, що підлягають вимушеному забою, перевозять на забійно-санітарний пункт (забійну площадку) спеціальним транспортом, що виключає витоки біоматеріалу. Відвантаження свиней з господарства для будь-яких цілей здійснюється через рампу за межами господарства;
15) вивіз трупів і боєнських відходів для утилізації/видалення проводять спецавтотранспортом, який регулярно піддають дезінфекції;
16) обов’язковою умовою для використання приміщень є принцип “порожньо-зайнято” з обов’язковою санацією приміщень впродовж двох-п’яти діб;
17) на територію виробничої зони господарств забороняється приносити продукти тваринного походження. У разі необхідності керівництво господарства організовує приймання їжі співробітниками у відведених для цього місцях, які обладнані санітарним приміщенням та умивальниками;
18) навколо приміщень, в яких утримуються свині, не створюються насадження плодово-ягідних дерев та кущів для зменшення ймовірності заселення їх синантропними та дикими тваринами;
19) забороняється використовувати для утримання свиней літні табори;
20) обслуговуючий персонал та працівники господарств зобов’язані проходити обов’язкові профілактичні медичні огляди відповідно до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, та Порядку проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2001 року № 559.
Стережись! А Ч С!
Африканська чума свиней (Pestis africana suum, хвороба Монтгомері) — контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби, та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.
Вже на 20 червня 2022 року виявлено 5 випадки АЧС (3-домашні, 2-дикі, 0-інфіковані об'єкти).
У звязку з загостренням ситуації в Україні, та з метою недопущення занесення збудника хвороби на територію Новоукраїнського району нагадуємо про обов'язкове виконання вимог «Іструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней» усіх господарств незалежно від форми власності і підпорядкування.
Згідно наказу міністерства аграрної політики та продовольства України від 07 березня 2017 року № 111 «Про затвердження Іструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней» (далі «Інструкція») лікування заборонено.
Характерними для хвороби є наступні ознаки:
раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
зниження апетиту, в’ялість, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок,
синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями на тілі.
Якщо Ви помітили схожі ознаки негайно сповістіть ветеринарного лікаря Новоукраїнської районної державної лікарні ветеринарної медицини!
Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство необхідно обов’язково дотримуватись вимог «Інструкції», а також:
- утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами,
- обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар,
- не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам,
- не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів,
- не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин,
- не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець,
- не згодовувати свиням харчові відходи без проварювання.
Якщо не повідомити про підозру на АЧС, хвороба може швидко поширитись на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків внаслідок загибелі свиней та ліквідації всього свинопоголів’я в регіоні.