A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Відпочинок на неофіційних пляжах загрожує здоров’ю людей

Дата: 23.05.2022 08:57
Кількість переглядів: 405

Відпочинок на неофіційних пляжах загрожує здоров’ю людей

Незважаючи на відсутність у м. Новоукраїнка офіційних пляжів, з настанням літнього тепла все більше мешканців вирушають до водойм, щоб покупатися і відпочити на їхніх берегах. Мало хто з них думає, що таким чином наражає себе на небезпеку. Новоукраїнський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області попереджає про небезпеку зараження наступними інфекціями та хворобами під час купання і відпочинку на несанкціонованих пляжах:

 - Ентеровірусна інфекція. Ентеровірусна інфекція досить часто потрапляє в організм людини після потрапляння брудної води в дихальні шляхи або шлунково-кишковий тракт. Симптоми: нудота, блювота, пронос, фарингіт, ангіна і навіть кон'юнктивіт. У тяжких випадках може розвинутися менінгіт.

- Хвороба Боткіна (вірусний гепатит А). Спалахи захворювання гепатитом А часто відбуваються саме в літній період. В організм людини вірус проникає через потрапляння в шлунково-кишковий тракт зараженої ним води або їжі. Згідно зі статистикою, щорічно хворобою Боткіна інфікуються близько 10 млн чоловік. Симптоми гепатиту А: підвищення температури тіла, збільшення печінки і поява болю в правому підребер'ї, зміна кольору склери очей, потемніння сечі (кольору темного пива), знебарвлення калу.

- Гельмінтоз. Ще одна напасть - паразити. Вони потрапляють в організм людини з ковтком води при купанні. Якщо через деякий час після купання у водоймі у людини здувся живіт, з'явилися метеоризм і свербіж, висипання на шкірі, знизився апетит, порушився сон, то діагноз «гельмінтоз» очевидний.

 - Холера. Це особливо небезпечна інфекція й одна з глобальних світових проблем. Ті, хто думає, що холера лютує лише в Індії та В'єтнамі, помиляються, адже збудники холери є і в Україні. Джерелом інфекції можуть бути брудні руки, забруднена вода (як питна, так і у водоймах для купання). Холера може протікати у вигляді звичайного кишкового розладу, але часто набуває тяжкої форми: втрата рідини призводить до зневоднення, сильної інтоксикації, порушення серцевої діяльності.

 - Лептоспіроз - це одне з найбільш розповсюджених захворювань, яке можна «підхопити» в забрудненому водоймищі. Збудник захворювання потрапляє у воду від хворих тварин. Щоб відбулося інфікування, бактерії достатньо потрапити на слизову оболонку людини або на ушкоджену ділянку шкіри. Збудник також легко проникає через кон'юнктиву очей і слизові оболонки. Хвороба відноситься до групи особливо небезпечних інфекцій, має тяжкий перебіг і без лікування може закінчитися летально.

- Дизентерія, сальмонельоз, ешерихіоз. Це різні захворювання з різними збудниками, але зі схожими в цілому симптомами: діареєю, болем у животі, нудотою і підвищенням температури. Всі ці хвороби небезпечні зневодненням і всіма його важкими наслідками.

- Грибкові інфекції. Мікози або грибкові інфекції потрапляють у воду через купання уражених ними людей, тварин, птахів, заражених предметів побуту. Найчастіше вражаються шкірні покриви, що проявляється у вигляді лущення, корости, розшарування нігтьових пластин. Також можуть піддаватися зараженню статеві органи. Варто пам’ятати, що небезпека може чатувати й на суші. Пісок на пляжі не обробляється дезінфікуючими речовинами, тому на глибині 5-6 сантиметрів він є найбільш сприятливим середовищем для розвитку різних мікроорганізмів (переважно збудників грибкових інфекцій). Особливо небезпечним є вологий пісок. Крім того, у піску чи грунті часто виявляють гельмінтів, які туди потрапляють від нездорових собак. Тож бережіть своє здоров'я й уникайте відпочинку в несанкціонованих місцях!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь