Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Чи передбачені законодавством обмеження щодо застосування праці жінок?

Дата: 11.05.2022 09:53
Кількість переглядів: 211

 

Фото без опису

Чи передбачені законодавством обмеження щодо застосування праці жінок?

 

Забороняється залучення жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Граничні норми підіймання і переміщення важких речей жінками затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10.12.1993 № 241, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.12.1993 за № 194. Такими граничними нормами є підіймання і переміщення вантажів (з вагою тари і упаковки): під час чергування з іншою роботою (до 2 разів на годину) – 10 кг, постійно протягом робочої зміни – 7 кг. Сумарна вага вантажу, який переміщується протягом кожної години робочої зміни, не повинна перевищувати: з робочої поверхні (рівень конвеєра стола, верстата) – 350 кг, з підлоги – 175 кг.

Не допускається залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні й направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років. Жінки, що мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей з інвалідністю, не можуть залучатись до надурочних робіт або направлятись у відрядження без їхньої згоди.

Слід також зазначити, що статтею 174 Кодексу законів про працю України заборонено застосування праці жінок на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт із санітарного та побутового обслуговування).

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.12.1993 № 256, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30.03.1994 за № 51/260, було затверджено Перелік важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок. Наказ втратив чинність на підставі наказу Міністерства охорони здоров’я № 1254 від 13.10.2017, крім глави 3 розділу І зазначеного Переліку, яка втрачає чинність з дати, коли Україною буде завершено процедуру денонсації Конвенції про використання  праці жінок на підземних роботах у шахтах будь-якого роду № 45.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь