A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Старий-новий статус ВПО: які права він надає українцям?

Дата: 26.04.2022 10:28
Кількість переглядів: 369

Старий-новий статус ВПО: які права він надає українцям?

Про статус внутрішньо-переміщеної особи: що потрібно знати?

Хто такі ВПО?

Хто має право отримати статус ВПО

Як отримати довідку ВПО

Права ВПО

Обовязки ВПО

 

Хто такі ВПО?

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) – це люди, які залишили свої домівки, рятуючись від небезпеки, але не перетнули міжнародний кордон, а залишились на території рідної країни.

Як і до введення в Україні воєнного стану, права ВПО регулює постанова Кабінету Міністрів від 1 жовтня 2014 року, № 519 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» та «Порядок  оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи», який було затверджено тією самою постановою. 13 березня 2022 року Кабінет Міністрів вніс зміни до вищезгаданих нормативних актів, які будуть діяти на час воєнного стану.

Відповідно до чинних нормативних актів статус ВПО не набувається особою автоматично, а потребує реєстрації. Отримання статусу підтверджується довідкою. Довідка є документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

 

 

Хто має право отримати статус ВПО?

На отримання довідки мають право особи, які після введення Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії. Перелік таких населених пунктів визначений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 204 «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми “єПідтримка”».

Відповідно до згаданих вище нормативних актів, ВПО можуть бути особи, які на день початку війни мали реєстрацію місця проживання у Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях та місті Київ.

Також,на отримання довідки мають право особи, задеклароване/зареєстроване місце проживання яких розташоване поза межами території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії, але такі особи :

перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії;

сплатили або за яких сплачено роботодавцем єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за IV квартал 2021 р. або за 2021 рік на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії.

Іншими словами, право на отримання довідки ВПО мають не тільки ті особи, які проживали на території областей, де ведуться активні бойові дії, а й ті, хто був там офіційно працевлаштований або вів підприємницьку діяльність у відповідних областях, але не мав реєстрації місця проживання.

Інші особи права на отримання статусу ВПО не мають.

Як отримати довідку ВПО?

За загальним правилом для отримання статусу ВПО звертатися необхідно до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад. Цим підрозділом є управління праці та соціального захисту населення.

У період дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», внутрішньо переміщені особи для отримання довідки можуть звертатися до уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг.

Таким чином, оформлення довідки можливе у наступних державних структурах:

  1. управлінні праці та соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад
  2. виконавчому органу сільської, селищної, міської ради;
  3. центрі надання адміністративних послуг.

У законі встановлено, що заява про взяття на облік та включення до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб інформації про внутрішньо переміщену особу за наявності технічної можливості може подаватися також через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія). 

Тому подання документів можливе лише за фізичної присутності. Для отримання довідки повнолітня або неповнолітня (старша за 14 років) внутрішньо переміщена особа звертається особисто, а малолітня дитина (молодша за 14 років), недієздатна особа або особа, дієздатність якої обмежена, – через законного представника із заявою про взяття на облік за затвердженою формою. Звертаємо увагу, що особи з інвалідністю, тяжко хворі особи та літні люди, мають також звертатися за оформленням довідки особисто, оскільки у них немає законних представників! Тому, у разі відсутності будь-якої можливості доставити таку особу до уповноваженого органу, оформити довідку може представник за довіреністю.

Для отримання довідки подаються наступні документи:

1. Заява (встановленого зразка).

2. Документ, що засвідчує особу і підтверджує громадянство України.

3. Свідоцтво про народження дитини.

4. Номер банківського рахунка (за стандартом IBAN) заявника для виплати            допомоги.

5.  Наявність статусу особи з інвалідністю.

 

Права ВПО

Соціальні права

1. Внутрішньо переміщена особа має можливість отримання щомісячної  допомоги внутрішньо переміщеним особам на проживання.

Постановою уряду від 20 березня 2022 р. №332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» затверджено Порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг».

Відповідно до підзаконного нормативного акту, щомісячна допомога може надаватися усім ВПО в рамках Програми «єПідтримка».

Повідомляється, що допомога надається щомісячно з місяця звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування на кожну ВПО, у таких розмірах: для осіб з інвалідністю та дітей – 3 000 гривень; для інших осіб – 2 000 гривень.

Для отримання цих виплат потрібно окремо звернутися з заявою через ті ж самі точки обслуговування, що й для отримання статусу ВПО.

Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану й призначається:

  1. автоматично без подання додаткового звернення ВПО – для тих осіб, які станом на 1 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу ВПО.
  2. шляхом подання відповідного звернення – для осіб, які не мали статусу ВПО та не отримували щомісячну адресну допомогу до 1 березня 2022 року.

Допомога ВПО, які звернулися по її надання до 30.04.2022 року, надається починаючи з березня 2022 року. Дата переміщення березень, то допомога призначається з 01.03.2022 року. (будуть виплачені згодом за весь період).

Допомога ВПО, які звернулися по її надання до 30.04.2022 року, надається починаючи з квітня 2022 року. Дата переміщення квітень, то допомога призначається з 01.04.2022 року.

Допомога ВПО, які звернулися в травні 2022 року. Дата переміщення квітень,травень, то допомога призначається з 01.05.2022 року.

 

 

 

Обов’язки ВПО

Внутрішньо переміщена особа має ряд обов’язків, невиконання яких може викликати втрату статусу ВПО та навіть потягти за собою юридичну (у тому числі, й кримінальну), відповідальність. Серед обов’язків – повідомляти уповноважений орган про зміну місця перебування протягом 10 днів з моменту прибуття на нове місце проживання, обов’язок повідомити уповноваженому органу за місцем отримання довідки про добровільне повернення до покинутого постійного місця проживання не пізніш як за три дні до від’їзду.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь