Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Якість та безпечність питної води

Дата: 20.01.2022 13:42
Кількість переглядів: 636

Фото без опису

Якість та безпечність питної води.

Вода - найважливіший природний ресурс нашої планети. Без неї неможливий розвиток живої природи. Вона є найпростішим хімічним компонентом живої матерії, яка об’єднує усі організми, які населяють нашу планету. Вже давно вчені довели, що вода впливає на тривалість життя людини. Це не дивно, коли врахувати, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я близько 90% людських хвороб спричинені вживанням неякісної води. В наш час питання якості питної води не втратило актуальності.

Питна вода – це харчовий продукт, вироблений системою водопостачання для щоденного споживання. У зв'язку з цим до неї ставлять достатньо високі вимоги відносно її якості і безпеки для здоров'я людини. Виконувати свою гігієнічну роль вода може лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних та бактеріологічних властивостей. В іншому разі - неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, гельмінтози тощо.  

   Згідно з державним стандартом питна вода має відповідати таким гігієнічним вимогам:

  •  бути безпечною в епідемічному відношенні — не містити патогенних збудників, яєць та  личинок гельмінтів, тощо;

  • мати нешкідливий хімічний склад — не містити токсичних, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних негативно впливати на здоров'я людей;

  • мати цілющі органолептичні властивості — комфортну температуру, бути прозорою, не мати кольору, запаху та стороннього присмаку.

Особливу увагу треба звернути на колодязну воду громадських та приватних криниць, тому  що  не завжди  джерельна, колодязна вода  на практиці виявляється кришталево чистою. Забруднити  питну воду можуть  весняні паводки,  дощі, розставання снігу, грунтові та стічні води і різні агрохімікати, що використовуються в сільському господарстві. 

Колодязна вода з високим рівнем нітратів небезпечна для дітей віком  до трьох років. При  приготуванні сумішей для дитячого харчування може бути отруєння нітратами  та  виникати захворювання «метгемоглобінемія». Дане захворювання обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії). Крім дітей віком  до трьох років, які перебувають на штучному вигодовуванні (коли  суміші готуються на воді з високою концентрацією нітратів) до групи ризику входять також чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію та люди, які страждають захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем.

Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах децентралізованого водопостачання, Новоукраїнський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області  рекомендує: для приготування їжі та питних цілей використовувати чисту від нітратів питну воду, зокрема фасовану, бутильовану столову воду, особливо  батькам, які мають немовлят та дітей до 3-х років.

Власникам шахтних колодязів рекомендується дотримуватись вимог санітарного законодавства, передбачених Державними санітарними нормами і правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10, при їх облаштуванні та утриманні, а саме: колодязь не рекомендується облаштовувати в понижених, заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводковими водами. Індивідуальний колодязь слід розміщувати на відстані не менше 20 м, а колодязь громадського користування на відстані не менше 50 м від джерел можливого забруднення (вбиралень, вигрібних ям, мережі каналізації, тваринницьких майданчиків). Не рідше 1 разу на рік необхідно проводити чистку колодязя від замулювання,  намивання породи з одночасним поточним ремонтом кріплення та проведення дезінфекції.

Слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини. В зв’язку  з цим рекомендуємо власникам колодязів  проводити лабораторні дослідження води щороку. Сюди входить, зокрема, мікробіологічні показники (загальні коліформи,  Е. соІі), органолептичні показники (смак та присмак, запах, забарвленість, каламутність) та фізико-хімічні показники (рН, окисність, сухий залишок, хлориди, залізо, загальна жорсткість, аміак, сульфати, нітрати, нітрити). Колодязі  загального користування обов'язково мають бути паспортизовані.

Власники та балансоутримувачі джерел централізованого водопостачання повинні здійснювати систематичний виробничий лабораторний контроль безпечності та якості питної води від місця водозабору до місця її споживання, згідно погоджених робочих програм та вимог діючого санітарного законодавства.

  Результати лабораторних досліджень питної води в Новоукраїнському районі показали, що вода у багатьох населених пунктах Новоукраїнської міської ТГ, Рівнянської сільської ТГ, Глодоської сільської ТГ та Ганнівської сільської ТГ  не відповідає санітарним нормам і правилам по таким показниках як нітрати, сухий залишок, загальна жорсткость та загальні коліформи. 

Пріоритетом для покращення якості питної води є: оновлення та удосконалення систем водопостачання, упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання на водозаборах, будівництво і реконструкція водоочисних систем з використанням нових технологій.

Органи місцевого самоврядування повинні активно долучатися до розв'язання проблеми забезпечення населення якісною та безпечною питною водою, оскільки її характеристики безпосередньо впливають на здоров'я людей.

  Бережіть себе і своє здоров’я! Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте.

 

             

 Новоукраїнський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь