Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

ОГОЛОШЕННЯ

Дата: 19.01.2022 10:35
Кількість переглядів: 391

Міністерство соціальної політики запровадило новий механізм виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі та мають відповідну професійну підготовку. Відповідна постанова Кабінету Міністрів України від 06 жовтня 2021 року №1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» затверджено Порядок надання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі  (далі Порядок)

Порядком встановлено механізм призначення і виплати компенсації за догляд (далі - компенсація), що призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, пройшла підготовку та перепідготовку з основ догляду (далі - фізична особа, яка надає соціальні послуги з догляду на професійній основі) особам, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися (далі - соціальні послуги з догляду на професійній основі) та є:

громадянами похилого віку;

особами з інвалідністю;

невиліковно хворими, а також хворими, що потребують тривалого лікування;

дітьми з інвалідністю;

дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1161 (Офіційний вісник України, 2019 р., № 9, ст. 306; 2020 р., № 12, ст. 481).

 

 Компенсація не призначається:

1) фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на професійній основі, якщо такі особи:

отримують соціальні послуги догляду вдома, паліативного догляду, стаціонарного догляду від надавача комунального чи недержавного сектору;

отримують виплати на догляд відповідно до Законів України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”“Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”“Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”“Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю” (крім осіб з інвалідністю з дитинства I групи);

2) фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на професійній основі і отримують допомогу на догляд відповідно до Закону України “Про психіатричну допомогу”;

3) фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на професійній основі і отримують компенсацію за надання соціальних послуг з догляду на непрофесійній основі відповідно до Закону України “Про соціальні послуги”.

 

Громадяни, які надають послуги з догляду на професійній основі, мають бути непрацюючими, не займатися підприємницькою або незалежною професійною діяльністю, не перебувають на обліку, як безробітні та пройти підготовку чи перепідготовку для надання соціальної послуги з догляду.

Для включення до списків осіб, які надають соціальні послуги з догляду, вам необхідно звернутися до органу соціального захисту, або уповноваженої особи (за місцем вашого проживання згідно реєстрації або довідки ВПО) із заявою (в довільній формі) про включення до списків таких осіб. Разом із заявою необхідно подати копію паспорта, РНОКПП, та документа, що підтверджує місце проживання (довідка ВПО, якщо немає реєстрації або реєстрація на тимчасово окупованій території). Якщо ви маєте медичну освіту, ви додаєте до заяви копію відповідного документа. Необхідний рівень медичної освіти чи інші вимоги до неї Постановою не визначені.

За можливості, надаєте не лише копії, але й оригінали відповідних документів.

Якщо ви не маєте медичної освіти, для отримання такої компенсації вам необхідно пройти професійне навчання основам догляду відповідно до Постанови КМУ “Про затвердження Порядку підготовки та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності” від 1 червня 2020 р. № 430. (зі змінами) 

Наказ Мінсоцполітики  від 15.03.2021№ 131 «Про затвердження Типової програми навчання фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду  без здійснення підприємницької діяльності», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України від 23.04.2021 за №550/36172.

Ви можете не проходити навчання, а лише скласти іспит у відповідній організації, якщо:

  • Ви не працюєте та протягом не менше трьох місяців до моменту звернення із заявою постійно надавали соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами), і яким призначалася щомісячна компенсація на догляд;

  • Ви проживаєте разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу (яка за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду) та отримуєте щомісячну грошову допомогу на догляд за нею;

  • Ви є одним з батьків, усиновителів, опікуном, піклувальником та фактично здійснюєте догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років, та вам призначено надбавку на догляд за такою дитиною.

 

Після проходження навчання або складення іспиту організація надасть вам відповідну довідку та вас включать до переліку осіб, що надають соціальні послуги на професійній основі.

Щоб отримати соціальні послуги, особа, яка потребує догляду (або її законний представник) подає до органу соціального захисту населення (або уповноваженої особи) за місцем проживання відповідну заяву.

 До заяви про потребу в наданні соціальних послуг додаються:

  • висновок про стан здоров’я особи, яка через порушення функцій організму не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребує надання соціальних послуг з догляду (далі - висновок про стан здоров’я), за формою, затвердженою МОЗ;

  • копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (для осіб з інвалідністю);

  • копія свідоцтва про народження дитини з інвалідністю віком до 18 років (за потреби);

  • копія медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років за формою, затвердженою МОЗ (за потреби);

  • довідка про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу в порядку та за формою, встановленими МОЗ (за потреби);

  • копія рішення суду про обмеження цивільної дієздатності або визнання недієздатною особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на професійній основі (для недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена);

  • копія рішення суду або рішення органу опіки та піклування про призначення опікуна або піклувальника особі, якій надаються соціальні послуги з догляду на професійній основі (для опікунів або піклувальників).

В заяві можна вказати конкретну особу з переліку, яка надаватиме соціальні послуги з догляду на професійній основі, але це не є необхідним: тоді таку особу оберуть працівники органу соцзахисту та надішлють її письмове повідомлення. Якщо ця особа згодна надавати соціальні послуги, протягом трьох робочих днів вона подає до уповноваженого органу заяву про згоду надавати соціальні послуги з догляду на професійній основі, пред’являє паспорт та код. Протягом 10 календарних днів після цього орган соціального захисту населення повинен підготувати договір про надання соціальних послуг з догляду на професійній основі — форму такого договору має затвердити Мінсоцполітики. Компенсація буде виплачуватися з дати укладення договору.

З 1 січня 2023 року особи матимуть змогу претендувати на  призначення  компенсації відповідно до Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, або Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, затвердженого  постановою КМУ від 06.10.2021 № 1040.

Для отримання консультації звертатися за телефоном – 066 504 3074

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь