A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Пенсіонерам-чорнобильцям з 1 січня 2022 року збільшено пенсію

Дата: 30.12.2021 09:24
Кількість переглядів: 647

   

Пенсіонерам-чорнобильцям з 1 січня 2022 року збільшено пенсію

 

З 1 січня збільшено пенсії осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Всього по області перерахунок з 1 січня 2022 року проведено 298 особам з числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та 279 особам, що одержують пенсії у зв’язку з втратою годувальника. В середньому їхні пенсії збільшились на 1706,40 грн.

Законодавча база

Постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2021 № 1307 Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. № 1210 і від 26 вересня 2012 р. № 886 з 1 січня 2022 року внесено зміни до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі – Порядок № 1210).

Розширення кола отримувачів даного виду пенсії

Якщо раніше право на обчислення пенсії, виходячи із п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, мали військовозобов’язані, які визнані особами з інвалідністю, то з 1 січня 2022 року таке право набули й учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які направлялися для виконання робіт від підприємств, установ та організацій, та стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Право на обчислення пенсії із п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати з 1 січня 2022 року набувають також особи, що одержують пенсію у зв’язку з втратою годувальника, якщо годувальник був з числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, що направлявся на роботи від підприємств, установ, організацій та за життя був визнаний особою з інвалідністю.

Як розраховується пенсія?

Формула розрахунку пенсії, виходячи із п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати визначена пунктом 9-1 Порядку № 1210. Обчислена за цією формулою заробітна плата множиться на відсоток втрати працездатності, який визначається органами медико-соціальної експертизи.

 

 

Олена РОМАНЧЕНКО, заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь