A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПОЖЕЖ ПІД ЧАС ЗБИРАННЯ НОВОГО ВРОЖАЮ РАННІХ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР

Дата: 15.07.2021 09:27
Кількість переглядів: 980

Фото без опису

 

Для хліборобів Ганнівської громади настав найважливіший період – збирання врожаю. Жнива є причиною особливої турботи як для хліборобів, так і для рятувальників, бо через чиюсь прикру недбалість усе, що виростили люди, може бути втраченим.

Від того, як буде вирощений і збережений урожай, безпосередньо залежить добробут громадян. Уберегти хліб від пожеж — завдання для всіх жителів Ганнівської громади.

Загрозливу обстановку для нового врожаю створюють спекотна погода, сухі хліба, несправний стан деяких хлібозбиральних агрегатів, а також людська недбалість та безвідповідальність. Тому у цей напружений період, аграріям, рятувальникам та усім громадянам необхідно об’єднати зусилля, аби не допустити вогонь на поля та у місця зберігання врожаю, забезпечити населення хлібом та до зернини зберегти вирощене.

Основними причинами виникнення пожеж під час жнив є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації машин та агрегатів, випалювання стерні.

Гасіння пожежі у полі вимагає значних матеріальних засобів і людських ресурсів.

А тому у цю гарячу пору року для працівників сільського господарства Ганнівської громади – збирання врожаю ранніх зернових культур, коли в господарствах триває підготовка техніки, одним з найважливіших питань в цьому напрямку є приведення техніки в задовільний технічний та протипожежний стан, забезпечення її первинними засобами пожежегасіння.

До початку жнив збиральна техніка повинна мати налагоджені системи живлення, змащування, охолодження, запалювання, а також бути обладнаною справними іскрогасниками. Також вся збиральна техніка повинна бути оснащена первинними засобами пожежегасіння, а саме:

– комбайни і трактори:- двома справними сертифікованими вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами-хлопушками;

– автомобілі:- справним вуглекислотним або порошковим вогнегасником, однією штиковою лопатою;

– паливозаправники:- трьома справними порошковими або вуглекислотними вогнегасниками, ящиком з піском об’ємом 0.05 куб.м., штиковою лопатою, кошмою.

Нагадуємо, що вогнегасники повинні бути обов’язково опломбованими та мати бірку з вказанням дати перезарядження. Забороняється використовувати застарілі вогнегасники та ті, що не мають сертифіката якості або з простроченим терміном перезарядки, технічного обслуговування.

Усі транспортні засоби повинні мати вимикачі “маси”. Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальними металевими ланцюгами, які торкаються землі. Всі збиральні загони необхідно забезпечити протипожежними ланками – ємністю з водою, пристосованою для пожежегасіння, та трактором з плугом.

Паралельно з підготовкою до жнив триває заготівля грубих кормів для худоби. Для запобігання пожеж в місцях заготівлі та зберігання грубих кормів слід чітко дотримуватись вимог пожежної безпеки. Відстань між сусідніми скиртами повинна бути не менше 20 метрів. У разі встановленні скирт попарно – відстань між скиртами в парі не менше 6 метрів, а між парами скирт не менше 30 метрів. Скирти необхідно встановлювати на відстані не ближче 20 метрів від доріг, 15 м – від ліній електромереж, 50 м – від будівель та споруд. Площа основи однієї скирти не повинна перевищувати 300 кв.метрів. Скирти сіна та соломи на відстані 5 метрів від їх основ слід оборати захисною смугою не менше 4 м завширшки. В сіносховище необхідно закладати сіно масою не більше 200 тонн. Сіно необхідно складувати в конічні стоги (копиці) або під навіси сухим. Розриви між стогами (копицями) з сіном, що має підвищену вологість, повинні становити не менше 20 м. У стогах (копицях) сіна з підвищеною вологістю, схильного до самозаймання, необхідно впродовж 60 днів після скиртування здійснювати температурний контроль за допомогою ртутних термометрів, які вставляють у металеві труби і розміщають у стозі на різній глибині. Місця зберігання грубих кормів необхідно обладнати справним блискавкозахистом. Для запобігання підпалів місця зберігання грубих кормів слід забезпечити цілодобовою фізичною охороною.

Фото без опису

Окрім того, статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загально-небезпечним способом. Винні особи караються штрафом від 5100 грн до 8500 грн або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк. Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Зазначається, що порушення правил пожежної безпеки несе за собою також адміністративну відповідальність. Так, за порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачено накладання штрафу на громадян від 85 грн до 255 грн і на посадових осіб – від 255 грн до 850 грн. Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, карається накладенням штрафу на громадян у розмірі від 255 грн до 850 грн і на посадових осіб – від 595 грн до 1 020 грн.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь