A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Проєкт щодо прогнозування регіонального ринку праці

Дата: 10.06.2021 15:01
Кількість переглядів: 291

Проєкт щодо прогнозування регіонального ринку праці

 

Європейським Союзом та його державами-членами Німеччиною, Фінляндією, Польщею та Естонією, для підтримки реформи професійно-технічної освіти в Україні, реалізується спільна програма «EU4Skills: кращі навички для сучасної України».

Програма підтримує реформу освіти з  метою зробити навчання таким, що відповідає вимогам ринку праці, а також допомогти молоді та дорослим реалізувати власний потенціал.

Програма має три компоненти: «Підвищення ефективності реформи професійно-технічної освіти», «Покращення якості, привабливості профосвіти та збільшення її відповідності потребам ринку праці» та «Модернізація інфраструктури та обладнання».

У рамках першого компонента, серед іншого, досліджуються потреби ринку праці (у контексті професійно-технічної освіти).

Програма має польський пакет заходів, що провадиться Фондом міжнародної солідарності. До цих заходів долучилась державна служба зайнятості - у 10 регіонах, у тому числі й у Кіровоградській області, реалізується пілотний проєкт з відпрацювання методологічних підходів щодо розробки прогнозних показників потреби в кадрах для формування регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів.

Основними складовими проєкту є:

організація проведення проєкту;

вибіркове опитування роботодавців щодо професійної структури кадрів, поточних та перспективних потреб у працівниках (за професіями, кваліфікаціями);

аналіз статистичних та адміністративних даних щодо професійної структури зайнятості, безробіття, обсягів підготовки та перепідготовки кадрів;

опитування випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти, що навчались у рамках регіонального замовлення;

експертне опитування щодо перспектив розвитку видів економічної діяльності області з найбільшою кількістю зайнятих, нових професій (кваліфікацій) та їх потреби у розрізі кількісних та якісних показників (робота експертних фокус-груп);

узагальнення інформації.

Метою проведення обстеження є підготовка комплексного звіту щодо стану та тенденцій розвитку регіонального ринку праці, його професійної структури, поточної та перспективної потреби області в працівниках у професійному/кваліфікаційному розрізі.

Результати обстеження будуть спрямовані на:

підготовку пропозицій, рекомендацій щодо формування регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів;

інформаційну підтримку прийняття рішень щодо змісту та напрямів взаємодії з роботодавцями, інформування учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти щодо перспектив працевлаштування та інших рішень, пов’язаних з професійним навчанням.

У частині проведення організаційних заходів утворена аналітична група при обласному центрі зайнятості для проведення щорічного аналізу (обстеження) регіонального ринку праці, до складу якої увійшли представники обласного та базових центрів зайнятості, роботодавців, департаментів освіти і науки, економічного розвитку та торгівлі облдержадміністрації, навчально-методичного кабінету професійно-технічної освіти в області. Для ефективної реалізації проєкту на території області члени зазначеної  групи взяли участь у декількох тренінгах, що організовані Державним центром зайнятості.

Також підготовлено перелік роботодавців області для організації проведення опитування, що стане наступним кроком у реалізації проєкту на території області.

 

Довідково. Аналогічне опитування вже проводились раніше в інших областях. З їх узагальненими результатами є можливість ознайомитись на вебсторінці Державного центру зайнятості у розділі «Діяльність».

 

Б. Стоян, заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь