A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Обережно кліщі!!!

Дата: 21.04.2021 09:44
Кількість переглядів: 453

Фото без опису

  Багато хто, повернувшись із пікніків, прогулянок у лісі або парку, раптом починає чухатися. Придивившись уважніше, виявляють у себе на шкірі маленьких кліщів, які можуть переносити низку захворювань. Найнебезпечнішим для здоров’я людини є іксодовий кліщ, який може бути носієм вірусного кліщового енцефаліту. Не менш серйозним захворюванням є Лаймбореліоз, про який українці знають небагато й не завжди вчасно звертаються до лікаря. Зазвичай кліщі живуть неподалік від людей. Особливо багато їх у лісах, розташованих уздовж річкових долин, і на пасовиськах. Пік їхньої активності – травень-червень та вересень-жовтень, однак варто бути уважними протягом усього літа. Під час укусу кліщ виділяє анестезуючу рідину, яка робить укус практично безболісним, тому людина може нічого не відчувати. Лише згодом, як правило, через кілька годин виникає відчуття болю або дискомфорт у місці укусу. Слід пам'ятати, що найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до тіла людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть потрапити до житла людини з букетами квітів, собаками та іншими тваринами.

Як уберегтися від кліщів і не підчепити небезпечне захворювання? При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується:

- Одягати світлий однотонний одяг, який щільно прилягає до тіла (сорочку з довгими рукавами, заправлені у взуття брюки).

- Голову покривати хусткою або іншим головним убором.

- Залишати якнайменше відкритого шкірного покриву.

  Кліщ вибирає місця для присмоктування з ніжною, тоненькою шкірою (під пахвами, в паху, біля вуха, на волосяній частині голови). Для запобігання укусу кліща необхідно:

- Постійно проводити само- та взаємоогляди, особливо ретельно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.

- Використовувати засоби для відлякування кліщів - сучасні репеленти.

- Місце для нічного сну або відпочинку на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м. Вдома відразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

- Якщо разом з вами на природі перебувала тварина, її теж необхідно оглянути до того, як впустити в квартиру.

- Суб'єктам господарювання необхідно утримувати земельні ділянки та прилеглі території в належному санітарному стані, вчасно скошувати траву, обрізати кущі.

Що робити, якщо кліщ присмоктався:

- Звернутись до найближчого лікувального закладу для надання кваліфікованої медичної допомоги.

- У разі відсутності такої можливості видалення провести самостійно. Після цього місце присмоктування необхідно протерти антисептичним засобом (розчином йоду, спиртом) та ретельно вимити руки з милом.

- Видаленого кліща помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку чи інший чистий скляний посуд, щільно закрити кришку та доставити для дослідження до лабораторії ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Необхідно пам’ятати, що не можна:

- Прикладати до місця укусу різні компреси, рідини (спирт, олію та інші).

- Припікати кліща.

- Тиснути кліща або брати його голими пальцями.

  Ризик зараження на хворобу Лайма (Лайм-бореліоз, іксодовий кліщовий бореліоз) залежить від тривалості присмоктування кліща. Якщо комаха була на тілі менше доби - вірогідність інфікування незначна, проте після третьої доби наближається до 100%. Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду при хворобі Лайма становить від 2 до 30 діб, найчастіше - 14 діб. Після укусу кліща необхідно звернутись до лікаря для встановлення нагляду та призначення лікування, а також самостійно стежити за своїм самопочуттям, перевіряти температуру, оглядати шкіру.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я Ваших близьких.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь