A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНІ ОСОБИ: ПРАВОВА ДОПОМОГА, ГАРАНТОВАНА ДЕРЖАВОЮ

Дата: 26.03.2021 10:41
Кількість переглядів: 465

Фото без опису

Вже сьомий рік, як з початком збройної агресії Російської Федерації на Сході України та спробою анексії Криму та міста Севастополя, мільйони наших співвітчизників змушені були виїхати, залишивши рідних і все своє майно.

На сьогодні в Україні, за даними Мінсоцполітики, обліковано понад 1,4 млн таких людей. Такі громадяни на територіях, які контролює українська влада, можуть отримати статус внутрішньо переміщеної особи (далі – ВПО).

Зазвичай при зверненні по таку довідку достатньо надати паспорт із позначкою про реєстрацію місця проживання на непідконтрольній території. Утім, чинне законодавство України визначає альтернативні способи підтвердження факту проживання на тимчасово окупованій території:

  • військовий квиток з відомостями щодо проходження військової служби;
  • трудова книжка із записами про трудову діяльність;
  • документ, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно;
  • свідоцтво про базову загальну середню освіту, атестат про повну загальну середню освіту, документ про професійно-технічну освіту, документ про вищу освіту (науковий ступінь), довідка з місця навчання;
  • рішення районної, районної у мм. Києві чи Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської чи районної у місті ради про влаштування дитини до дитячого закладу, у прийомну сім`ю, дитячий будинок сімейного типу, встановлення опіки чи піклування;
  • медичні документи;
  • фотографії, відеозаписи тощо.

Кожен житель України має право на безоплатну правову первинну допомогу (далі – БПД). Але є питання, які неможливо вирішити лише за допомогою консультацій і роз’яснень. Необхідне представлення інтересів людей у судах, інших органах. Тож, соціально незахищені категорії населення можуть отримати безоплатну вторинну правову допомогу (далі – БВПД).      Серед них – і внутрішньо переміщені особи.

З 2017 року всі внутрішньо переміщені особи, а також особи, які подали заяву на отримання довідки ВПО, отримали право на БВПД. Тобто, ці категорії населення можуть скористатися послугами юристів або адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, для захисту та представництва інтересів у судах, складення документів процесуального характеру.

Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги внутрішньо переміщені особи мають подати такі документи:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків такої особи та/або її представника, опікуна, піклувальника;
  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Загалом починаючи з того часу, як внутрішньо переміщені особи отримали право на БВПД (з 2017 року), до місцевих центрів надійшло 23 841 письмове звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги. З них 23 738 звернень надійшло від внутрішньо переміщених осіб та 103 – від осіб, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як ВПО.

Упродовж минулого року від внутрішньо переміщених осіб до системи безоплатної правової допомоги надійшло 4 517 звернень про надання БВПД.  Майже половина правових проблем ВПО — 2 036 звернень — була пов’язана зі збройним конфліктом на Сході України. Це справи, які стосуються встановлення фактів, що мають юридичне значення; пенсійні справи, соціальні виплати; компенсація за шкоду, завдану здоров’ю та майну; податкові та трудові спори. При цьому 93% поданих до суду позовів з цих категорій справ завдяки роботі юристів та адвокатів, які залучаються до надання БВПД, були задоволені повністю або частково.

Якщо раніше переважна більшість правових проблем ВПО була прямо чи опосередковано пов’язана зі збройним конфліктом, то тепер більшою мірою на перший план виходять питання щодо цивільних справ (32% від усієї кількості звернень ВПО). Також часто внутрішньо переміщені особи зверталися до фахівців системи надання безоплатної правової допомоги щодо вирішення спорів у сфері сімейного права (18%), цивільного та адміністративного права (по 14%), а також пенсійного права (6%).

Слід зазначити, що задля надання безоплатної правової допомоги ВПО та особам, які перетинають лінію розмежування у межах Донецької області, працюють дистанційні пункти доступу до БПД на базі гуманітарно-логістичних центрів, що розташовані в районах контрольних пунктів в’їзду-виїзду «Майорськ», «Новотроїцьке» та «Мар’їнка». Також працює Станично-Луганське бюро правової допомоги, яке розташоване в безпосередній близькості до КПВВ «Станиця Луганська». Тут можуть отримати безоплатну правову допомогу особи, які перетинають лінію зіткнення.

Правову інформацію з широкого кола питань вони можуть також отримати завдяки мобільному застосунку «Твоє право». Це мобільний порадник, який акумулює в собі відповіді на найбільш актуальні питання правового характеру разом із визначеннями, поясненнями, посиланнями на відповідні нормативно-правові акти, алгоритмами, прикладами потрібних заяв та документів. У додатку користувач отримує покроковий алгоритм дій стосовно захисту та відновлення своїх прав, а також максимум корисної інформації та посилання на законодавчу базу.

Україна та ЄС регулярно проводять спільні заходи, аби обговорити шляхи забезпечення поваги до прав людини та пом’якшення гуманітарних наслідків конфлікту на Сході України та тимчасової окупації АР Крим та міста Севастополя. Разом із цим обговорюють і шляхи захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб.

Крім того, для надання якісної правової допомоги цій категорії населення, в межах проєкту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень» було розроблено та впроваджено дистанційний курс HELP. Він включає міжнародні стандарти, включно з практикою Європейського суду з прав людини, та національні адаптаційні матеріали. Цей курс цікавий тим, що в ньому представлений досвід інших держав з питань внутрішнього переміщення. Практика, зокрема, Європейського суду з прав людини у цьому питанні надає можливості захищати права ВПО на національному рівні у судах. Такі аргументи з посиланням на процеси в ЄСПЛ надають можливість більш обґрунтовано відстоювати позиції клієнта та збільшують ймовірність задоволення позову.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь