Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Авіаційно-хімічні роботи

Дата: 22.03.2021 09:48
Кількість переглядів: 510

Фото без опису

   Ігнорування вимог проведення авіаційно - хімічних робіт може привести до тяжких наслідків - як для здоров’я населення, так і навколишнього середовища   

      При авіаційному застосуванні пестицидів необхідно надавати перевагу таким формам препаратів і методам обробки, які мінімізують забруднення ними навколишнього середовища (гранули, важкі аерозолі, обробка по краю, обробка по діагоналі тощо), а також використанню комбінованих препаратів, що підвищують ефективність обробок при зменшенні норм витрат пестицидів.

Регламент дій при проведенні авіахімобробок

  Виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів у сільському господарстві регламентується Державними санітарними правилами                                                       авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, ДСП 382 – 96, затвердженими наказом МОЗ України від 18.12.1996 року № 382  та  Державними санітарними правилами «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСанПіН 8.8.1.2.001-98.

Для авіахімобробок дозволяється використовувати повітряні судна, які зареєстровані в державному реєстрі повітряних суден цивільної авіації України та мають СЕРТИФІКАТ  на право виконання авіаційно-хімічних робіт.

Заплановані для авіаційних обробок сільськогосподарські і лісові угіддя повинні бути нанесені на карти-схеми землелісокористування. Проекти авіаційно - хімічних робіт мають бути ПОГОДЖЕНІ установами Держпродспоживслужби і Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України не пізніше, ніж за 10 діб до початку робіт.

 Всі працівники, що зайняті виконанням авіаційно-хімічних робіт,  повинні мати при собі допуск  на право роботи з пестицидами і агрохімікатами, медичну книжку і наряд на виконання такої роботи.

 

Вказані  вимоги є обов’язковими для виконання усіма підприємствами незалежно від форм власності. Порушення вимог тягне за собою відповідальність, передбачену законодавством.

При авіаційному методі дозволяється застосовувати тільки ті пестициди і агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію і включені до «Переліку препаратів, дозволених до авіаційного застосування в Україні».

     Замовники авіаційно-хімічних робіт за 3 доби  до початку обробок сповіщають населення та пасічників через засоби масової інформації про місце, час, строки обробок пестицидами, час, на який необхідно ізолювати бджіл.

   Застосування пестицидів авіаційним методом в сільському господарстві  здійснюється в ранкові та вечірні години дня, при швидкості руху повітря, що не перевищує - 3 м/с (дрібнокрапельне обприскування) і 4 м/с (крупнокрапельне обприскування), температурі повітря не вище +220С, на робочій висоті не більше 3 м над полем.

 

На відстані  300 м від оброблених ділянок, а також на дорогах, які ведуть до аеродрому,  встановлюють  попереджувальні знаки безпеки.                                          

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

- проводити авіаційні обробки пестицидами посіви сільськогосподарських культур, які розташовані ближче:

а) 5 км від постійного перебування медоносних пасік;

б) 2 км від рибогосподарських водоймищ, джерел водопостачання і місць випасу худоби;

в) 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, а також посівів с/г культур, які використовуються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших с/г робіт ;

- проводити хімічні обробки садів при наявності у них квітучих рослин, а сільськогосподарські культури - в період цвітіння.

Застосування пестицидів авіаційним методом в будь-якому випадку має бути безпечним для населення та навколишнього природного середовища.

 

Відповідальність за дотримання вимог санітарних правил і норм при авіаобробках покладається на замовника авіаційних робіт та експлуатанта повітряних суден сільгоспавіації.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь