A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Цікаво знати! Скільки років розкладаються різні види сміття

Дата: 24.07.2020 08:51
Кількість переглядів: 65830

Наші нащадки будуть нам «вдячні»: скільки років розкладаються різні види сміття

Ви ніколи не замислювалися, наскільки швидко навколишнє середовище перетворить в прах пластикову пляшку, стару покришку або бананову шкірку? Проблема утилізації побутових відходів не зводиться лише до того, що недобросовісні люди викидають сміття у невстановлених місцях, в тому числі і під час відпочинку на природі. Ті побутові відходи, які збираються централізовано і без сортування відправляються на полігони, завдають планеті не меншу шкоду.

Фото без опису

Пройде не одна сотня років, перш ніж пересипані грунтом гори сміття перестануть становити небезпеку для навколишнього середовища. Пропонуємо подивитися, як багато часу знадобиться для того, щоб утворився сміття став частиною природи.

Харчові відходи

Фото без опису

 

До цієї категорії відносяться самі швидко розкладаються відходи. Залишки харчових продуктів перегнивають під впливом мікроорганізмів протягом 1 місяця. Винятком є апельсинова шкірка: на її переробку навколишньому середовищі потрібно набагато більше часу — від 4 до 6 місяців.

Папір та друкована продукція

Фото без опису

 

Звичайний папір і картон розкладаються за 1-2 місяці, а ось книг або друкованої продукції може знадобитися до двох років. Найдовше триває процес переробки красивих глянцевих журналів: на їх знищення природа витратить близько 5 років.

Одяг та взуття

Фото без опису

 

Залишки одягу з бавовни, льону, бамбукового волокна або віскози повністю переробляться під дією вологи і мікроорганізмів за 3 роки. При цьому вовняні вироби менш стійкі, і для їх розкладання знадобиться не більше 1 року. А ось для того, щоб переробити одяг з синтетичних матеріалів і старе взуття, потрібно близько 50 років.

Деревина і дошки

Фото без опису

 

Викинута на смітник деревина розкладається близько 3-10 років, а ось покриті лакофарбовими матеріалами дерев'яні вироби можуть гнити до 13 років.

Жувальна гумка

Фото без опису

 

Кинута на землю жувальна гумка зникне лише через 30 років. Причому в цей оптимістичний термін укладаються тільки території з теплим тропічним кліматом, де процеси розкладання тривають цілий рік.

Відпрацьовані елементи живлення

Фото без опису

 

Батарейки та акумулятори для побутових приладів розкладаються у природі близько 100 років.

Поліетиленові пакети

Фото без опису

 

Як швидко вони увійшли в наше повсякденне життя, зробивши її більш комфортною і легкою. А між тим термін розкладання поліетиленового пакета не йде ні в яке порівняння з його недовгим терміном служби: на це буде потрібно від 30 до 200 років.

Пластикові пляшки

Фото без опису

 

Ще один бич сучасної цивілізації. Головна проблема утилізації пластику полягає в тому, що в кілька разів дешевше виробити нову партію пляшок, чим займатися їх переробкою. А ось розкладаються пластикові пляшки від 450 до 1000 років, в залежності від клімату і складу пластику.

Алюмінієві банки

Фото без опису

 

Алюміній — дешевий і доступний матеріал, який використовується у тому числі і при виготовленні одноразового посуду для напоїв. На жаль, алюмінієві банки надовго залишаться частиною навколишнього середовища: на їх зникнення знадобиться від 80 до 500 років.

Залізні банки

Фото без опису

 

Для того, щоб відслужили своє консервні банки повністю розклалися, потрібно близько 10 років.

Гумові покришки

Фото без опису

 

Відпрацьовані покришки є невід'ємною частиною життя будь-якого автомобіліста. На те, щоб переробити цей вид відходів, у природи йде до 100 років.

Губки для посуду

Фото без опису

 

Ця зручна побутова річ є в кожному будинку. Але за зручності ми платимо дуже високу ціну: поролонові губки розкладаються близько 200 років.

Скло

Фото без опису

 

Незважаючи на те, що скляні речі виготовляють з природного матеріалу, термін його розкладання в природі може перевищувати 1000 років. При цьому фахівці вважають, що скло до кінця не розкладається.

Матеріал є авторським, при копіюванні посилання на статтю або сайт mapme.club обов'язкова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь