A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Чисте довкілля

Дата: 24.07.2020 08:41
Кількість переглядів: 597

 

Проблема смітників стоїть перед людством, мабуть, з того самого часу, як воно з’явилося на землі, і чимдалі, тим вона стає серйознішою.

На сьогодні в Україні проблема смітників – одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища. Ця проблема настільки нагальна не тільки в Україні, а й у всьому світі, що навіть з’явився такий вислів" відходи беруть нас за горло".

У кожному людському помешканні утворюється величезна кількість непотрібних матеріалів та виробів, починаючи від старих газет та журналів, порожніх консервних банок, пляшок, харчових відходів, обгорток та упаковок, закінчуючи битим посудом, зношеним одягом та поламаною побутовою чи офісною технікою. Кожного дня ми змушені стикатися з відходами: вдома, на вулиці, біля торгових точок. Всюди нас оточують папірці, обгортки з пластика, скло, целофан і т. ін.

Із зростанням кількості міст та промислових підприємств постійно збільшується кількість відходів. Промислові і побутові відходи створюють безліч проблем, таких як транспортування, зберігання, утилізація та ліквідація.

Сміття утворюється і накопичується не лише у житлових приміщеннях, а й у офісах, адміністративних спорудах, кінотеатрах і театрах, магазинах, кафе й ресторанах, дитячих садках, школах, інститутах, поліклініках та лікарнях, готелях, на вокзалах, ринках чи й просто на вулицях.

Викидаючи сміття, люди порушують один з основних екологічних законів кругообіг - речовин у природі. Адже, вилучаючи з природи чимало речовин, людина змінює їх до невпізнанності повертає у природу у вигляді сміття, яке не розкладається на вихідні речовини природнім шляхом.

 Таке значне зростання кількості відходів - результат, передусім, зміни способу життя людей та надзвичайного поширення предметів одноразового використання. Нерегулярне вивезення побутових відходів, накопичування їх  викликає неприємний запах та сприяє розмноженню мух - перенощиків різних інфекційних захворювань.

Якщо не за рівнем життя, то принаймні за кількістю побутових відходів Україна не відстає від середньоєвропейського показника. Поступово наша країна перетворюється на смітник Європи. Щороку накопичується близько 10 млн. тонн сміття, близько 160 тисяч гектарів землі в Україні зайнято під смітники (це близько 700 смітників, що існують в кожному місті або селі). Замість того, щоб приносити прибуток і без того небагатій країні, мільйони тонн відходів отруюють землю, воду, повітря. За прогнозами як закордонних, так і вітчизняних фахівців, екологічна ситуація в Україні, без перебільшення, наближається до критичної, адже переробкою відходів у нас займаються на дуже низькому рівні.     

Мешканці приватної забудови зобов’язані:
• Утримувати у належному санітарному стані та своєчасно прибирати територію загального користування від сміття, бур’яну, снігу, льоду на відстані 5 метрів по периметру від паркану;
• Своєчасно ремонтувати та фарбувати паркан навколо домоволодіння;
• Збирати та зберігати рідкі відходи (фекалії, помиї тощо), що утворюються в процесі життєдіяльності людини, тварини, у водонепроникаючий вигрібній ямі, за відсутністю централізованої каналізації;
• Розміщувати на житлових будинках, зі сторони вулиці, однотипні таблички (назва вулиці, номер будинку);
• Тримати собак на прив’язі або в спеціальних вольєрах. Про наявність у дворі собаки застерігати відповідною табличкою, яка розміщена при вході до домоволодіння, встановлювати дзвінок для виклику мешканців;
• Збирати та зберігати побутові відходи у спеціальних індивідуальних контейнерах;
• Власники, наймачі, користувачі, орендарі житлових будинків, зобов’язанні укласти договір на вивіз побутових відходів з підприємством, яке обслуговує територію, на якій проживає мешканець, здавати побутові відходи та здійснювати оплату за надані послуги. Якщо вивіз сміття на сміттєзвалище мешканцями проведено самостійно, то необхідно мати підтверджуючий документ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь