A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Отруєння бджіл

Дата: 12.06.2018 09:25
Кількість переглядів: 623

Фото без опису

 

Отруєння бджіл

Отруєння бджіл – це наслідок несвоєчасного попередження бджолярів про час, місце і характер хімічних обробок сільгоспкультур, коли бджоли перебувають на медоносах. Найнебезпечніші для бджіл пестициди, які застосовують для боротьби зі шкідливими комахами та бур’янами.

Відповідно до статей 30 та 37 Закону України «Про бджільництво», фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

У випадку загибелі бджіл від пестицидів, розмір нанесених збитків встановлюється комісією, що створюється місцевими органами виконавчої влади. Комісія, до складу якої обов’язково включається ветеринарний лікар, розслідує обставини на місці, складає акт із зазначенням винних осіб, надсилає проби загиблих бджіл на експертизу до державної лабораторії ветеринарної медицини. За результатами експертизи акт комісії пред’являється потерпілій стороні і суб’єкту, який заподіяв шкоду.

Пунктом 7 Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, затвердженої наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини від 30.01.2001 № 9, передбачено інформування власників пасік за три доби до хімобробок з зазначенням застосовуваного отрутохімікату щодо місця (у радіусі 7 км), часу і способу проведення обробки, указується час ізоляції бджіл. Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Не допускають обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

Згідно з підпунктом 5.26 пункту 5 Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче:

а) 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;

б) 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об'єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників і т. п.);

в) 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.

Застосовувати у сільському та лісовому господарстві, на присадибних ділянках тільки ті пестициди і агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію і включені в перелік препаратів, дозволених до авіаційного та наземного застосування в Україні, роздрібного продажу населенню (Перелік пестицидів і агрохімікатів і щорічні доповнення до нього видається Міністерством  екології та природних ресурсів України відповідно до ст. 7 Закону України «про пестициди і агрохімікати»)

Відповідно до статті 38 Закону України «Про бджільництво» порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України.

Зокрема, відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у:

1) неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин;

2) порушенні технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл.

 

Відбір зразків для лабораторного дослідження

Для хімічного дослідження у лабораторію надсилають загиблих бджіл у кількості 100 г з різних вуликів, 100-150 г незапечатаного меду, 40-50 г перги із стільником, оброблені отрутохімікатами рослини – не менше 0,5 – 0,6 кг.

Зразки поміщають у скляні банки, запечатують кожен окремо і вдень відбору надсилають із супровідним листом та пакетом документів на лабораторні дослідження. При цьому потрібно вказувати діючу речовину пестициду чи агрохімікату. 

Наголошуємо, що матеріал потрібно доставляти до лабораторії якомога у найкоротші терміни!

Матеріал потрібно доставляти до Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи або регіональних лабораторій Держпродспоживслужби, адреси і контактні дані яких розміщені на офіційному сайті Держпродспоживслужби (http://www.consumer.gov.ua) в розділі Безпечність харчових продуктів та ветеринарна медицина.

Обов’язки пасічників

Зареєструвати пасіку за місцем проживання або за місцем знаходження у органах місцевого самоврядування та оформити ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку у порядку відповідно до спільного наказу Міністерства аграрної політики України і Української академії аграрних наук від 20.09.2000 року № 184/82 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України             23 жовтня 2000 року за № 736/4957

При розміщенні, облаштуванні пасіки, утриманні, годівлі, розведенні бджіл необхідно дотримуватись вимог Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, затвердженої наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини від 30.01.201 р. № 9 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 12.02.2001 за № 131/5322.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь